Svet

Srušio se F-35 u Novom Meksiku: Pilot preživeo sa teškim povredama

Za sada nije poznato o kojoj varijanti aviona se radi i kome je tačno pripadao ovaj F-35 – Ratnom vazduhoplovstvu, Mornarici ili Marinskom korpusu Oružanih snaga SAD
Srušio se F-35 u Novom Meksiku: Pilot preživeo sa teškim povredamaGetty © Nicolas Economou/NurPhoto

Višenamenski borbeni avion F-35 srušio se u blizini međunarodnog aerodroma "Sanport" i vazduhoplovne baze "Kirtlend" u gradu Albukerkiju, u Novom Meksiku, prenosi portal "Var zoun".

Prema poslednjim informacijama pilot aviona se pre pada katapultirao i preživeo, nakon čega je, sa teškim povredama, prebačen u lokalnu bolnicu. Nesreća se dogodila neposredno pre 14 časova po lokalnom vremenu, izjavio je portparol Vatrogasne službe Albukerkija.

Kako navodi pomenuti portal, za sada nije poznato o kojoj varijanti se radi i kome je tačno pripadao ovaj F-35 - Ratnom vazduhoplovstvu, Mornarici ili Marinskom korpusu Oružanih snaga SAD.

Marinski korpus je odbio da se oglasi po ovom pitanju, dok je kompanija "Lokid martin", koja proizvodi ove borbene avione izdala saopštenje u kome se navodi da je letelica pripadala upravo ovom delu američke vojske.

"F-35B koji je putovao od Fort Vorta u Teksasu do vazduhoplovne baze 'Edvards' u Kaliforniji, srušio se nakon pauze za dopunu goriva u vazduhoplovnoj bazi 'Kirtlend' u Novom Meksiku. Pilot se uspešno katapultirao. Bezbednost je naš prioritet i sledićemo odgovarajući istražni protokol", navodi se u saopštenju kompanije.

Sa druge strane, komanda baze "Kirtlend" objavila je sopstveno saopštenje u kojem navode nešto drugačije informacije.

"Pilot Ratnog vazduhoplovstva koji je prevozio avion F-35 u vlasništvu Ratnog vazduhoplovstva, polazeći iz objekta 'Lokid martina' u bazi mornaričke rezerve, u Fort Vortu, u Teksasu, sleteo je u 'Kirtlend' u 13 časova da bi napunio gorivo i otputovao za vazduhoplovnu bazu 'Edvards' u Kaliforniji".

Podsećanja radi, u poslednjih nekoliko meseci prijavljen je niz problema sa kojima se suočavaju ovi višenamenski borbeni avioni pete generacije, a svakako je najupečatljiviji slučaj sa kraja aprila, kada su na pet letelica F-35C u Marinskom korpusu otkriveni metalni opiljci u kontaminiranom gorivu, nepravilno sastavljeni delovi i plastična špahtla u krilu.

image