Svet

Kako najskupljeg učiniti još skupljim: Troškovi održavanja aviona F-35 premašiće 1,5 bilion dolara

Nova procena pokazuje da vojska već godinama pokušava, premda sa malim uspehom, da F-35 učini jeftinijim za letenje smanjenjem troškova za rezervne delove, kao i troškova za objekte za održavanje
Kako najskupljeg učiniti još skupljim: Troškovi održavanja aviona F-35 premašiće 1,5 bilion dolaraGetty © Tayfun Coskun/Anadolu Agency

Kako je saopštio američki Nadzorni organ vlade (GOA), najskuplji avion F-35 kompanije "Lokid Martin" postaje još skuplji, prenosi "Blumberg".

Devet godina nakon što je Marinski korpus prve avione F-35 proglasio operativnim, Pentagon predviđa da će troškovi održavanja mlaznjaka premašiti 1,5 bilion dolara, što je 44 odsto više nego što je predviđeno u 2018. godini, saopštila je vladina služba u ponedeljak.

To je još jedan zabrinjavajući znak za F-35, koji se smatra "najtajnijim i najnaprednijim borbenim avionom." Uprkos visokoj ceni i problemima sa održavanjem, SAD i nekoliko savezničkih vlada, uključujući i Izrael, već imaju operativne F-35.

Kako tvrde izraelski zvaničnici, radar ovog ovog aviona imao je važnu ulogu u nedavnom odbijanju napada Irana na Izrael.

U izveštaju GAO tvrdi se da neadekvatna obuka, nedostatak rezervnih delova i opreme, kao i preveliko oslanjanje u održavanju na vazduhoplovstvo, marince i mornaricu, znači da će avion moći da leti znatno manje nego što se ranije očekivalo.

"U poslednjih pet godina, ukupna raspoloživost F-35 značajno je opala, a nijedna od varijanti ne ispunjava predviđeno vreme tokom koga avion može da izvršava svoje borbene zadatke", navodi se u ovoj proceni. "Flota F-35 ne ispunjava većinu performansi."

Zvaničnici Pentagona su saopštili da će se "značajno smanjiti troškovi programa F-35 samo ako se na ovim avionima leti manje, ili ako se smanji njihov broj."

Kancelarija Pentagona se već u martu suočila sa stopom spremnosti F-35 od svega 54 odsto.

Pentagon je prošlog meseca proglasio F-35 spremnim za punu proizvodnju, što je uglavnom simbolična odluka, jer "Lokid" već sklapa ove avione. SAD su sklopile ugovor za 881 F-35 od ukupno planiranih 2.456.

Nova procena ukazuje da vojska već godinama pokušava, premda sa malim uspehom, da F-35 učini jeftinijim za letenje smanjenjem troškova rezervnih delova, kao i troškova za objekte za održavanje.

Troškovi održavanja su najveći deo troškova za F-35. Pentagon sada "traži pooštrenu kontrolu vlade nad programom kako bi se oni smanjili", navodi se u saopštenju.

Od decembra, sve tri službe koje koriste ovaj mlaznjak bile su daleko ispod ciljeva efikasnosti. Samo 52 odsto F-35A je bilo delimično sposobno za misije, što je mnogo manje od zacrtanih 80 odsto. Za mornaricu je taj broj iznosio 62 odsto, u poređenju sa ciljanih 75 odsto. I marinci su prijavili slične brojke.

"Lokid" je saopštio da nastavlja da sarađuje sa kancelarijom Pentagona, a avion F-35 je nazvao "jednim od najpouzdanijih u svetu."

image