Svet

"Njujork tajms": Bajdenova administracija poziva Kongres da odobri prodaju aviona F-15 Izraelu

Stejt department je nedavno poslao neformalno obaveštenje komitetima američkog Kongresa da je počeo proces zakonodavne revizije ove inicijative
"Njujork tajms": Bajdenova administracija poziva Kongres da odobri prodaju aviona F-15 IzraeluGetty © David Butow/Corbis

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena poziva Kongres da odobri prodaju borbenih aviona F-15 Izraelu po ukupnoj ceni od 18 milijardi dolara, prenosi "Njujork tajms", pozivajući se na izvore.

Bajdenova administracija vrši pritisak na Kongres da odobri taj plan u trenutku kada se predsednik Bajden "opire" pozivima da ograniči prodaju američkog oružja Izraelu zbog vojne operacije u Gazi.

Prema pisanju lista, Stejt department je nedavno poslao neformalno obaveštenje komitetima Kongresa pozivajući na zakonodavnu reviziju prodaje aviona.

Osim toga, dogovor će uključivati municiju, obuku boraca i drugu pomoć.

Naglašava se da F-15 neće biti isporučeni "najmanje pet godina", uprkos tome što Sjedinjene Države ubrzavaju isporuke oružja za trenutnu izraelsku kampanju protiv palestinskog pokreta Hamas .

Prema jednom od izvora, izraelski zvaničnici su rekli da će se Tel Aviv uskoro obratiti Vašingtonu sa novom narudžbom za borbene avione F-35.

"Politiko" je ranije preneo da SAD razmatraju mogućnost snabdevanja Izraela borbenim avionima i raketama u narednim godinama.

Tel Aviv može da dobije do 50 letelica, 30 poboljšanih projektila srednjeg dometa AIM-120 i komponente za pretvaranje aviobombi u precizno navođene.

image
VV inauguration
banner