Svet

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD: Nismo umešani u izraelski napad na ambasadu Irana

Prema tvrdnjama portparola Saveta za nacionalnu bezbednost, najava Izraela nije bila naročito detaljna, tačnije nije se pominjalo da planiraju bombardovanje objekta u sklopu kompleksa iranske ambasade
Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD: Nismo umešani u izraelski napad na ambasadu IranaGetty © Ammar Ghali/Anadolu

Sjedinjene Američke Države saopštile su iranskim vlastima da "nisu umešane", kao i da "nisu unapred bili upoznati" sa izraelskim napadom na diplomatski objekat u Siriji, u kom je ubijen iranski general, prenosi "Aksios" pozivajući se na reči portparola američkog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Ovakva poruka je pokazatelj zabrinutosti Bajdenove administracije o tome da bi izraelski napad mogao da dovede do eskalacije sukoba u regionu i nastavak udara "proiranskih" militanata po snagama SAD.

"Aksios" prenosi i da je američki portparol izjavio da su SAD direktno obavestile Iran o tome da nisu umešane, niti da su unapred znale da će doći do napada. Prethodno su pojedini američki i izraelski zvaničnici saopštili da je Tel Aviv obavestio Vašington nekoliko minuta pre nego što je Ratno vazduhoplovstvo Izraela izvršilo napad, ali da nije traženo zeleno svetlo SAD.

Prema tvrdnjama portparola Saveta za nacionalnu bezbednost, najava Izraela nije bila naročito detaljna, tačnije nije se pominjalo da planiraju bombardovanje objekta u sklopu kompleksa iranske ambasade i stigla je tek kada su borbeni avioni IDF već bili u vazduhu.

Neposredno nakon napada, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven i državni sekretar SAD Entoni Bliken imali su onlajn sastanak sa najvišim zvaničnicima Izraela, na kom je glavna tema bila pronalaženje alternative za plan o kopnenoj invaziji na Rafu. Interesantno je da tokom sastanka u trajanju od dva i po sata nije bilo ni reči o napadu na iransku ambasadu u Damasku.

Tokom jučerašnjeg dana višenamenski borbeni avioni F-35 izraelskog vazduhoplovstva izvršili su udar po diplomatskom predstavništvu Irana u Damasku, a među žrtvama je nekoliko visoko rangiranih oficira Iranske revolucionarne garde, uključujući i vrhovnog komandanta jedinice Kuds Islamske revolucionarne garde - Mohameda Rezu Zahedija.

image