Svet

"Intersept": Pentagon vojnicima SAD poručuje da se spreme za intervenciju u Gazi

Naredba se odnosi na trupe stacionirane u Iraku od prošle godine, navodi se u zasebnom dokumentu Pentagona u koji je "Intersept"
"Intersept": Pentagon vojnicima SAD poručuje da se spreme za intervenciju u GaziGetty © Mario Tama/Getty Images

Osoblju američkog vazduhoplovstva u Iraku naređeno je da bude u pripravnosti u slučaju "umešanosti SAD na terenu u rat Izraela i Hamasa", objavio je "Intersept" u utorak, pozivajući se na memorandum Pentagona.

Dopis koji je distribuiran ranije ovog meseca poručuje da se nepoznati broj vojnika stavi "u pripravnost za razmeštanje zarad pružanje podrške trupama u slučaju američkog mešanja u izraelski Hamasov rat na terenu", preneo je portal.

Naredba se odnosi na trupe stacionirane u Iraku od prošle godine, navodi se u zasebnom dokumentu Pentagona u koji je "Intersept".

Pentagon nije odgovorio na zahtev za komentar.

Bela kuća je od oktobra u nekoliko navrata tvrdila da njena podrška Izraelu neće uključivati intervenciju američkih vojnika na strani Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

Nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, Vašington je odgovorio slanjem dva nosača aviona u region i pripremio je 2.000 dodatnih vojnika za razmeštanje na Bliskom istoku, ali je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao novinarima 10. oktobra da "ne postoji namera da američke čizme kroče na tlo" u Izraelu ili Gazi.

Međutim, američke specijalne snage su bile aktivne u Izraelu od oktobra, a visoki zvaničnik Kristofer Majer rekao je novinarima u to vreme da američki komandosi "aktivno pomažu Izraelcima da urade brojne stvari".

Pentagon je takođe priznao da su američki špijunski dronovi nadletali Gazu "kao podrška naporima za oslobođenje talaca".

Od eskalacije sukoba Izraela i Hamasa, američke trupe u Iraku, Siriji i Jordanu našle su se na udaru više od 150 puta, pri čemu su šiitske milicije koje su povezane sa Iranom redovno gađale američke baze dronovima i raketama.

U jednom takvom napadu na bazu pod imenom "Toranj 22" u Jordanu u nedelju su poginula tri američka vojnika, a nekoliko desetina je povređeno.

Američki brodovi i ratni avioni takođe su sproveli nekoliko napada na pokret Huta u Jemenu, ne bi li probili blokadu koju su militanti uveli za trgovačke brodove koji se dovode "u vezu s Izraelom" u Crvenom moru.

Huti su odgovorili gađanjem američkih komercijalnih i vojnih plovila u toj oblasti. Militanti su u sredu saopštili da su ispalili više projektila na američki razarač "Grejvli".

Centralna komanda SAD, koja nadgleda američke vojne operacije na Bliskom istoku, saopštila je da je Grejvli oborio jednu nadolazeću raketu i da nije bilo žrtava ni materijalne štete.

image