Svet

Kineska analiza: Odgovor na ubistvo vojnika predstavlja zamku za Ameriku

I prejaka i preslaba reakcija mogle bi se obiti o glavu Bajdenovoj administraciji
Kineska analiza: Odgovor na ubistvo vojnika predstavlja zamku za Ameriku© Tanjug/Planet Labs PBC via AP

Izazov je za američkog predsednika Džozefa Bajdena da odabere adekvatan odgovor na nedavni napad dronom u Jordanu u kome su poginula tri, a povređeno više od 30 vojnika, a za koji Amerika krivi Iran. Neophodno je, ukazuju stručnjaci, naći pravu meru uzvratnih napada, kako se američka administracija ne bi našla u opasnoj situacija iz koje bi se teško iskobeljala.

I prejaka i preslaba reakcija dovela bi do ozbiljnih posledica tako da je iznalaženje odgovora na ubistvo vojnika zamka za američku administraciju.

Kineski stručnjaci zato postavljaju pitanje da li će uzvratna akcija biti ograničena na militantne grupe koje je Bela kuća okrivila za napad, ili se proširiti na Iran, zemlju koju SAD optužuju da podržava te militantne grupe.

A, budući da je i dalje neizvestan identitet grupe koja je izvršila napad, SAD će, prema rečima kineskih stručnjaka, morati da ciljaju na različite grupe regionalnih milicija. Tako bi se, ukazuju sagovornici "Global tajmsa", SAD mogle naći u sličnoj bliskoistočnoj močvari, kao i nakon 11. septembra.

"Prekomerni napadi na militante ili pribegavanje merama odmazde protiv Irana samo bi poslužile da se SAD dodatno zapletu u mrežu bliskoistočne krize, noćne more čije ponavljanje zemlja želi da izbegne. Nasuprot tome, slab odgovor bi rizikovao da naruši imidž Vašingtona, ostavljajući ga podložnim optužbama za sramotu i slabost na globalnoj sceni", kaže profesor na Institutu za bliskoistočne studije Šangajskog univerziteta za međunarodne studije Li Zongmin.

On navodi da se SAD suočavaju sa sve većim pritiskom kako se palestinsko-izraelski sukob odugovlači, tako da američka dilema o izboru načina na koji će odgovoriti "odražava kontradikciju u njihovoj bliskoistočnoj strategiji angažovanja i povlačenja".

Prema ekspertima, američka umešanost u bliskoistočna pitanja deluje sve opasnija.

SAD sada traže i kinesku pomoć kako bi ublažili sukob u Crvenom moru, dok Huti nastavljaju napade na brodove u regionu.

A to je, prema Lijevim rečima, poprilično kontradiktorno budući da je Amerika na saradnju Kine sa ovim zemljama često gledala sa zavišću, a sada traži pomoć Kine u rešavanju tekuće krize. Možda bi to, ocenjuje ovaj analitičar, mogla da bude i lekcija za SAD na osnovu koje bi oni prepoznali da je saradnja sa Kinom po pitanjima Bliskog istoka imperativ.

Član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Ji, održao je novu rundu razgovora sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom. Njih dvojica razgovarali su o regionalnim i međunarodnim pitanjima, uključujući Bliski istok, Ukrajinu, Korejsko poluostrvo i Južno kinesko more.

Nakon sastanka, brojni američki mediji izvestili su da SAD nisu uspele da nateraju Kinu da izvrši pritisak na Iran da zaustavi napade Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru.

Računanje na to da će Kina izvršiti pritisak na Iran da zaustavi napade Huta, prema "Global tajmsu" previše je pojednostavljena ideja, jer Kina nije u poziciji da izvrši pritisak na Iran, a ni Huti u potpunosti ne prate iranska naređenja, rekao je Liu. 

Peking od samog starta svakako aktivno pokušava da ublaži tenzije u Crvenom moru, pozivajući na prekid napada na civilne brodove i pozivajući relevantne strane da izbegavaju dolivanje ulja na tenzije u Crvenom moru, rekao je Vang Ji u intervju za medije nakon što je završio svoje putovanje u Afriku ranije ovog meseca.

image