Svet

Amerikanci u šoku posle napada u Jordanu; Blinken upozorava: Situacija na Bliskom istoku opasna

Vašington razmatra odgovor na napad dronom tokom vikenda u kom su stradala tri američka vojnika
Amerikanci u šoku posle napada u Jordanu; Blinken upozorava: Situacija na Bliskom istoku opasna© Tanjug/Planet Labs PBC via AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je da se Bliski istok suočava sa najopasnijom situacijom od 1973. godine, dok Vašington razmatra svoj odgovor na napad u kom su tokom vikenda poginula tri vojnika.

Napad na američku bazu u Jordanu bio je prvi u kom su stradali pripadnici vojske SAD od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra. Bezrezervna podrška SAD Izraelu, kao i bombardovanje položaja jemenskih Huta izazvala je talas napada militantnih grupa grupa na američke snage u regionu.

"Ovo je neverovatno opasno vreme na Bliskom istoku", rekao je Blinken novinarima. "Nismo videli situaciju tako opasnu kao ova sa kojom se sada suočavamo širom regiona od najmanje 1973. godine, a verovatno čak i pre toga", dodao je on, aludirajući na Jom Kipur rat Izraela i susednih arapskih država.

Ranije tokom dana, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da Bajden "odmerava" reakciju SAD na napad. Vašington optužuje Iran za napad, što Teheran demantuje. Iračka grupa Islamski otpor preuzela je odgovornost.

"Odgovorićemo", poručio je Blinken i pojasnio da bi taj odgovor mogao da bude na više nivoa, u više faza i tokom dužeg vremenskog perioda. Državni sektretar je, naglašava "Fajnenšel tajms", takođe insistirao da SAD žele da "spreče širu eskalaciju" sukoba.

Američki zvaničnici rekli su da je u napadu na bazu "Toranj 22" u blizini granice Jordana sa Sirijom povređeno najmanje 40 pripadnika vojske.

SAD imaju oko 2.500 vojnika u Iraku i oko 900 u Siriji, gde su raspoređeni da pomognu u sprečavanju ponovnog oživljavanja džihadističkih pobuna.

image