Svet

Izrael nastavlja sa žestokim napadima: Amerika traži obuzdavanje operacije

Izrael nastavlja sa napadima na Gazu bez pauze ili prekida vatre, a IDF su saopštile da su pronašle telo taoca Elije Toledana, koga je Hamas zarobio 7. oktobra
Izrael nastavlja sa žestokim napadima: Amerika traži obuzdavanje operacijewww.globallookpress.com © IMAGO/Bashar Taleb apaimages

Američki izaslanik za bezbednost Džejk Saliven zatražio je od Izraela da obustavi široku kopnenu kampanju i da svoju strategiju preusmeri na hirurški precizne operacije protiv Hamasa nakon novih žestokih izraelskih napada na Pojas Gaze, izveštava Rojters.

Izraelski tenkovi i avioni pojačali su bombardovanje severne Gaze, kao i Kan Junisa i Rafaha na jugu, saopštili su mediji. U petak su četiri osobe, uključujući i dvoje dece, poginule, a nekoliko je ranjeno u izraelskom vazdušnom napadu na Kan Junis, izjavili su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Zvanična palestinska novinska agencija VAFA saopštila je da je tokom noći u izraelskim vazdušnim napadima na Kan Junis i Rafu ubijeno i povređeno na desetine ljudi. Napadi su pogodili stambeni blok u blizini kuvajtske bolnice u Rafi, dodala je VAFA.

Izraelske specijalne snage saopštile su da su pronašle telo taoca Elije Toledana, koga je Hamas zarobio 7. oktobra.

Izrael nastavlja sa napadima na Gazu bez pauze ili prekida vatre, koji bi omogućio isporuku neophodnih zaliha za civile.

U izraelskim napadima do sada je poginulo 19.000 Palestinaca, dok je na hiljade ostalo zatrpano ispod ruševina.

Opasna eskalacija sukoba

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan razgovarao je u četvrtak sa izraelskim vlastima i zatražio da se napadi na Gazu preusmere na operacije nižeg intenziteta, umesto široke kopnene kampanje, saopštio je neimenovani visoki zvaničnik američke administracije.

"Na sastancima sa izraelskim zvaničnicima bilo je reči o pomeranju akcenata sa širokih operacija čišćenja i visokog intenziteta. Izraelske snage treba da fokusiraju na operacije nižeg intenziteta, na napade koji će se zasnivati na obaveštajnim podacima", izjavio je ovaj zvaničnik.

Anonimni funkcioner američke administracije rekao je da su Salivan i izraelski premijer Benjamin Netanjahu imali veoma detaljne razgovore o spasavanju preostalih talaca i da postoji široka saglasnost da budućnost Gaze bude prepuštena Palestincima.

"Saliven je stavio akcenat na potrebu zaštite civila, a izraelski zvaničnici su mu rekli da preduzimaju izuzetne napore da odvoje civilno stanovništvo od Hamasa", dodao je ovaj zvaničnik.

Izrael tvrdi da Hamas koristi civile kao štit, što Hamas negira.

Predsednik SAD Džozef Bajden je u četvrtak izjavio: "Želim da Izraelci budu fokusirani na spasavanje života civila, da ne prestanu sa operacijama protiv Hamasa, ali da to rade oprezno."

Protesti jevrejskih grupa, koje zahtevaju prekid vatre, održani su u četvrtak u osam američkih gradova tokom osme noći jevrejskog praznika Hanuke, blokirajući ulice i mostove u Vašingtonu i Filadelfiji. Na protestima su nosili natpise na kojima je pisalo: "Neka Gaza živi" i "Ne u naše ime".

Palestinska vlada kritikovala je operaciju u Dženinu kao "opasnu eskalaciju", navodeći u saopštenju da je skrnavljenje džamije, koje su počinile izraelske trupe, podstaklo verske napetosti.

Palestinci vide Zapadnu obalu kao centralni deo buduće nezavisne države.

Saveznici Izraela, koji podržavaju rat protiv militanata Hamasa u Gazi, pozvali su na uzdržanost i zatražili kažnjavanje izraelskih naseljenika na Zapadnoj obali optuženih za oružane napade na Palestince.

image