Svet

"Politiko": Niko više ne deli entuzijazam za Bajdena

Demokrate sada moraju da se bave sukobom u Ukrajini i ratom između Izraela i Hamasa, koji je duboko podelio njihove redove i doprineo osećaju haosa, ali najvažniji razlog nezadovoljstva i dalje je visoka inflacija
"Politiko": Niko više ne deli entuzijazam za BajdenaGetty © Kevin Dietsch

U Demokratskoj stranci vlada osećaj straha zbog mogućnosti da sadašnji predsednik Džozefa Bajden izgubi na narednim izborima, a ovaj strah se proširio čak i među najvišim zvaničnicima i stratezima koji su ranije verovali u pobedu, prenosi "Politiko".

Prema izjavama desetak stranačkih lidera i operativaca, jaz između onoga što demokrate javno izjavljuju i onoga što govore svojim prijateljima sve je dublji.

"Ne želite da budete onaj koji će prvi reći da smo osuđeni na propast, da je kampanja loša ili da Bajden pravi greške", rekao je neimenovani funkcioner Demokratske stranke, koji je u kontaktu sa Belom kućom.

Naravno, on je govorio pod uslovom da ostane anoniman.

Prema anketama, Donald Tramp vodi u većini država. Osim toga, u aprilu je prikupio mnogo više novca od Bajdena.

Zabrinutost je naročito porasla poslednjih dana, kada je Tramp pokušao da pridobije latinoameričke i afroameričke glasače u Nju Džersiju i Njujorku, koji su važili za najliberalnije okruge u zemlji. Sada izgleda da će Tramp i tamo pobediti.

Iako je dugo zaostajao za Bajdenom u prikupljanju novca, Tramp je i u tome nadmašio aktuelnog predsednika. Prošlog meseca prikupio je rekordnih 50 miliona dolara u Palm Biču na Floridi.

Uticajni demokrata, koji je govorio za "Politiko", naveo je najmanje dvadesetak razloga zbog kojih bi sadašnji predsednik mogao da izgubi izbore - od imigracije, preko i dalje visoke inflacije, sve do Bajdenovih godina.

Demokrata je dodao: "Spisak onoga u čemu smo dobri je izuzetno kratak".

Očekuje se da će predstojeće okupljanje demokrata u Bostonu Bajdenu doneti oko šest miliona dolara. Ali, guvernerka Masačusetsa Maura Hili kaže da je to premalo.

"Hvala onima koji su otvorili svoje novčanike", rekla je Hilijeva i dodala: "Ali želeli bismo da nađemo mnogo više patriota koji veruju u ovu zemlju".

Bilo je nekoliko trenutaka u Bajdenovom mandatu u kojima su se njegovi saradnici podsmevali sumornim predviđanjima o uspehu njihovog kandidata na izborima. Jedan od razloga je Trampov nedostatak partijske infrastrukture u ključnim državama.

Inflacija, sukob u Ukrajini, rat u Gazi…

Neimenovani savetnik u Bajdenovoj kampanji tvrdi da je predsednikov tim smatrao da će Tramp biti nateran da se brani od optužbi za napade na demokratiju, ukidanja prava na abortus ili zbog korporativnih interesa.

Kako je rekao predsednik opštine Menhetn Mark Levin: "Sada je broj ljudi u Njujorku, uključujući i pripadnike manjina, koji govore pozitivne stvari o Trampu, postao već alarmantan."

Demokrate sada moraju da se bave sukobom u Ukrajini i ratom između Izraela i Hamasa, koji je duboko podelio njihove redove i doprineo osećaju haosa.

Međutim, poslanik Riči Tores iz Njujorka, poznat po vatrenoj odbrani Izraela, ukazao je na rast cena namirnica kao najvažniji razlog za zabrinutost.

"Najveći politički izazov sa kojim se predsednik suočava je inflacija", smatra Tores.

Inače, Tramp bi trebalo početkom juna da se pojavi na okupljanju republikanaca u San Francisku, čiji će domaćin biti investitor Dejvid Saks.

Kao i u Njujorku, i kalifornijske demokrate se pripremaju za još Trampovih poseta. Kako je rekla Harmit Dilon, čija je advokatska kancelarija zastupala Trampa u pravnim sporovima, San Francisko se duboko promenio.

"Niko više ne deli entuzijazam za uspeh Džozefa Bajdena", dodala je.  

image