Svet

Sijarto prkosi Briselu: Nijedan mađarski vojnik neće ići u Ukrajinu

Mađarsku omladinu niko neće odvesti na ukrajinski front, poručio je ministar spoljnih poslova Mađarske
Sijarto prkosi Briselu: Nijedan mađarski vojnik neće ići u UkrajinuGetty © Dursun Aydemir/Anadolu

Budimpešta ne želi da učestvuje u sukobu u Ukrajini i neće poslati tamo ni jednog jedinog mađarskog vojnika, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Mađarska je šokirana izjavama o slanju zapadnih trupa u Ukrajinu, mogućoj upotrebi nuklearnog oružja ili čak uvođenju obavezne vojne obaveze u Evropi, izjavio je danas u Minsku mađarski ministar.

"Mi Mađari smo već platili ogromnu cenu, bez obzira na to što to uopšte nije naš rat. Cilj Mađarske je jasan – želimo da ostanemo podalje od rata u susednoj Ukrajini", rekao je Sijarto.

Nema vojnog rešenja za rat, "na bojnom polju postoje samo smrt i razaranja", ukazao je Sijarto. "Put ka miru počinje prekidom vatre i mirovnim pregovorima koji slede", rekao je on i zamolio Belorusiju da "učini sve da osigura da se rat, patnja i besmislena ubistva završe u Ukrajini i da svi ponovo možemo da živimo u miru u regionu".

Ponovna pojava blokova u svetu predstavlja "ozbiljan dugoročni rizik", rekao je Sijarto i dodao da je to protiv interesa Mađarske koja teži povezivanju i međunarodnoj saradnji sa što manje sankcija i što više saradnje.

Mađarska Vlada neće dozvoliti nikome da pošalje mađarsku omladinu na ukrajinski front, rekao je dan ranije Sijarto, ukazujući da je vlada zemlje odbacuje ideju o obaveznom služenju vojnog roka u Evropskoj uniji.

"Moramo da odbacimo samu ideju o evropskoj regrutaciji. Moramo jasno da stavimo do znanja da mađarsku omladinu niko neće odvesti na ukrajinski front, ni silom ni na osnovu bilo kakve odluke", precizirao je mađarski ministar, komentarišući predlog lidera glavne frakcije u Evropskom parlamentu Manfreda Vebera o uvođenju vojne obaveze u EU.

Prema rečima Sijarta, ideja evropskog vojnog roka je zamišljena kako bi se mladi Evropljani slali na ukrajinsko-ruski front.

"A mi tačno znamo kako to funkcioniše. Onaj ko je najbliži ide prvi", rekao je Sijarto.

Prethodno je i mađarski premijer Viktor Orban odbacio ideju o obaveznom služenju vojnog roka u EU, nazvavši je ludom i s porukom da se Budimpešta protivi tome da se odluka o služenju vojnog roka mađarskih građana donosi "u Nemačkoj ili u Briselu".

"U Briselu uzalud razbijaju glavu oko vraćanja obaveznog vojnog roka u EU, jer Budimpešta neće dozvoliti da se njeni građani šalju da učestvuju u tuđem ratu", poručio je Orban.

image