Svet

Američki mediji: Tramp izjavio da bi bombardovao Moskvu i Peking

Bivši predsednik SAD je pojačao svoju retoriku u kampanji prikupljanja sredstava uoči verovatnog revanša sa aktuelnim predsednikom Džozefom Bajdenom na predstojećim izborima u novembru
Američki mediji: Tramp izjavio da bi bombardovao Moskvu i Pekingwww.globallookpress.com © Derek French

Bivši američki predsednik i aktuelni republikanski kandidat Donald Tramp izjavio je donatorima u kampanji da bi "bombardovao" Moskvu i Peking da su napali Ukrajinu i Tajvan u trenutku njegove vladavine, objavio je "Vašington post" u utorak, pozivajući se na svoje izvore.

Bivši predsednik SAD je pojačao svoju retoriku kampanji prikupljanja sredstava uoči verovatnog revanša sa aktuelnim predsednikom Džozefom Bajdenom na predstojećim izborima u novembru.

Tramp, koji redovno na takvim događajima govori o spoljnopolitičkim temama, navodno je rekao da bi bombardovao rusku prestonicu kao odgovor na Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, a isti odgovor je dao i na pitanje kako bi reagovao na potencijalni kineski potez ukoliko bi pokušala da potvrdi svoj suverenitet nad Tajvanom. Ove izjave su "iznenadile" njegove donatore, navodi "Vašington post".

Za  Trampa se takođe kaže da je uputio "niz smelih zahteva" da traži značajne doprinose kampanji na finansijskim događajima, pošto je navodno obećao smanjenje poreza, odobrenja za projekte naftne infrastrukture i druge politike koje bi njegovi donatori mogli ceniti.

Neki pravni stručnjaci koje je intervjuisao "Vašington post" primetili su da takva obećanja i zahtevi "testiraju granice saveznih zakona o finansiranju kampanja".

Trampu nije strana ratna retorika, ali u vezi sa ukrajinskim sukobom, on je ranije obećao da će rešiti neprijateljstva u roku od samo 24 sata ako bude ponovo izabran sedeći sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Raniji izveštaj "Vašington posta" sugerisao je da se Tramp nadao da će okončati sukob pritiskom na Ukrajinu da pristane da prizna bar neke od svojih teritorijalnih gubitaka. U jesen 2022. četiri bivša ukrajinska regiona glasala su za pridruživanje Rusiji, po uzoru na Krim, koji je to učinio 2014. godine.

Iz Trampovog tima su, međutim, odbacili izveštaj "Vašington posta" kao "lažnu vest".

U februaru je "Blumberg" takođe izvestio, pozivajući se na savetnika bivšeg predsednika, da bi, ako Tramp pobedi na izborima, mogao da izvrši pritisak na Ukrajinu da pregovara o miru sa Rusijom preteći da će prekinuti ogromnu američku vojnu pomoć zemlji.

Rusija tvrdi da je otvorena za razgovore o Ukrajini, dok je u jesen 2022. Vladimir Zelenski potpisao ukaz o zabrani svih pregovora sa aktuelnim rukovodstvom u Moskvi.

image