Svet

Blinken obećao Moldaviji pomoć u borbi protiv "ruskog uticaja", u Kišinjevu ga sačekali protesti

Američki diplomata je rekao da će 85 miliona dolara otići na jačanje energetske infrastrukture, a da je 50 miliona usmereno na remont energetske i poljoprivredne industrije i "odvraćanje od dezinformacija"
Blinken obećao Moldaviji pomoć u borbi protiv "ruskog uticaja", u Kišinjevu ga sačekali protesti© Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas je obećao 135 miliona dolara pomoći Moldaviji za energetsku bezbednost i za suzbijanje navodnih "ruskih dezinformacija" na putu ka EU.

Blinken je u poseti istočnoj Evropi, a danas je u glavnom gradu Moldavije najavio pomoć na konferenciji za novinare sa predsednicom Majom Sandu.

On je rekao da će 85 miliona dolara otići na jačanje energetske infrastrukture, a da je 50 miliona usmereno na remont energetske i poljoprivredne industrije i "odvraćanje od dezinformacija".

"To će ojačati sposobnost Moldavaca da se odupru ruskom mešanju, da održe slobodne i poštene izbore, da nastave putem ka Evropskoj uniji i zapadnim integracijama, da stvore više ekonomskih prilika", rekao je Blinken.

SAD su Moldaviji dale finansijsku pomoć od 774 miliona dolara od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022, a od toga je oko 300 miliona dolara bilo namenjeno za energetsku bezbednost, prenosi AP.

Danas su održani protestni skupovi ispred ambasade SAD u Kišinjevu i na putu koji povezuje aerodrom sa gradom. Demonstranti su nosili natpise "Blinken, idi kući" i "Ne treba nam rat". Izbili su sukobi između demonstranata i policije.

Blinken će uveče otputovati u Prag na neformalni sastanak ministara spoljnih poslova NATO-a 30. maja.

Situacije u Gruziji, Moldaviji i Ukrajini biće na dnevnom redu sastanka, koji će biti poslednje veliko diplomatsko okupljanje alijanse pre nego što se lideri sastanu na samitu povodom proslave 80. godišnjice NATO-a u julu u Vašingtonu.

image