Svet

"Špigl" otkriva spor Šolca i Makrona

Nemački kancelar za razliku od francuskog predsednika smatra da su ukrajinski napadi na teritoriju Rusije "osetljivo pitanje" i da Kijev mora da se rukovodi međunarodnim pravom
"Špigl" otkriva spor Šolca i Makrona© Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi, Pool

Nemački kancelar Olaf Šolc smatra da je pozicija francuskog predsednika Emanuela Makrona po pitanju pomoći Ukrajini previše militantna, piše "Špigl", nakon državne posete francuskog lidera Nemačkoj.

"Ostaje neizvesno hoće li Šolc da ode tako daleko kao Makron", piše nemački medij.

Makron je tokom sastanka predložio da se ukrajinskim oružanim snagama dozvoli da francuskim oružjem unište ruske vojne baze na ruskoj teritoriji, a čak je doneo i odštampanu mapu kako bi pokazao koje tačno teritorije ima u vidu.

Za Šolca se ovo pokazalo kao "osetljivo pitanje", istakavši da Ukrajina mora da deluje u okviru međunarodnog prava, navodi se u materijalu.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj najavio je da će ministri odbrane EU razgovarati o ukidanju ograničenja na udare Kijeva zapadnim oružjem na rusku teritoriju, na šta je pozvao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Kremlj je s tim u vezi primetio da Evropljani jasno vide da se situacija ubrzano menja i da postoje velike šanse da Ukrajina pretrpi potpuni kolaps, pa namerno unose tenzije.

image