Svet

"Blumberg": Makron i Šolc zajednički rade na jačanju evropske protivvazdušne odbrane

Francuski predsednik je poručio da su potrebne "istorijske odluke" o odbrani EU
"Blumberg": Makron i Šolc zajednički rade na jačanju evropske protivvazdušne odbrane© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Francuska i Nemačka predstaviće ove sedmice plan bliže saradnje na jačanju evropske protivvazdušne odbrane, piše "Blumberg" pozivajući se na izvore upoznate sa razgovorima dvojice lidera.

Inicijativa je jedna od nekoliko oblasti o kojima će nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron razgovarati tokom trodnevne državne posete francuskog zvaničnika, navode izvori.

Opcije uključuju dodavanje još jednog evropskog sistema protivvazdušne odbrane kako bi se dopunila kratkoročnija Inicijativa za nebeski štit (ESSI) koju vodi Nemačka, piše "Blumberg" pozivajući se na izvore.

ESSI uključuje izraelske rakete "erou 3" i američke "patriote", kao i sistem IRIS-T nemačke proizvodnje, a podržava ga 21 zemlja. Francuska je sa Italijom razvila sistem poznat kao SAMP-T ili Mamba.

Druga mogućnost bi bila pridruživanje sličnom projektu koji su ovog meseca predložile Grčka i Poljska, a koji ima podršku predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen. Francuska bi takođe mogla da naglasi ulogu njenog nuklearnog odvraćanja u Evropi, navode izvori.

Iako se još uvek razgovara o tačnim detaljima saradnje, izvori iz obe zemlje ističu važnost da Evropa pokaže svoju snagu i posvećenost odbrani pre nego što se saveznici iz NATO-a sastanu u Vašingtonu u julu. Francuska se do sada uzdržavala od podrške ESSI, tvrdeći da bi rešenje koje je napravila EU bilo bolje.

Sukob u Ukrajini podstakao je Evropsku uniju da razgovara o načinima poboljšanja zajedničke odbrane, dok se istovremeno bori da obezbedi dodatne vojne zalihe, uključujući protivvazdušnu odbranu, Kijevu.

Makron je u prošlomesečnom govoru rekao da Evropa više ne može jednostavno da se oslanja na američki bezbednosni kišobran i da joj je potrebna sopstvena kredibilna odbrambena strategija da bi preživela.

Govoreći na konferenciji za novinare u Berlinu francuski predsednik je rekao da Francuska i Nemačka moraju da donesu "istorijske odluke".

Makron je rekao da je uveren da će njegova poseta rezultirati "istinskom ambicijom za odbranu Ukrajine, odbranu i bezbednost naše Evrope i izgradnju zajedničkog okvira odbrane i bezbednosti, kao i zajedničku viziju za evropski rast, inovacije i konkurentnost koja će omogućiti da se suočimo sa izazovima veštačke inteligencije i klimatske tranzicije".

image