Svet

Oružane snage Ukrajine razočarane "ambramsima": Laka meta ruskih dronova

Osim što im štitovi nisu neprobojni, jedno od oklopnih vozila je bilo gotovo nepomično zbog kvara na motoru, kondenzacija tokom kiše može da izazove spoj na elektronici, a problem je i municija
Oružane snage Ukrajine razočarane "ambramsima": Laka meta ruskih dronova© Vlad Karkov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Oružane snage Ukrajine žalile su se na "abramse" koji su im dopremljeni, a koji su postali "meta broj jedan" za Rusiju na bojnom polju.

"Njegov oklop trenutno nije dovoljan. Ne štiti posadu. Sada je u toku rat dronova, pa kada tenk izađe, oni (ruske trupe) uvek pokušavaju da ga dokrajče", rekao je ukrajinski vojnik "Džoker".

Njegov kolega je dodao da su "abramsi" postali "meta broj jedan", a bez dovoljno oklopa, posada borbenog vozila jednostavno ne može da preživi na bojnom polju, prenosi Si-En-En.

Ukrajinske tenkovske posade saznale su za ranjivost američke tehnike tokom borbi kod Avdejevke u Donjeckoj Narodnoj Republici. Tada je vozač "abramsa" ostao bez noge zbog probijenog oklopa.

Kako "RIA Novosti" prenose, to nije jedini nedostatak američkih tenkova. Postoji čitav niz tehničkih problema.

Jedno od oklopnih vozila je bilo gotovo nepomično zbog kvara na motoru, uprkos činjenici da je oprema upravo isporučena iz Poljske.

"Ukrajinska vojska se takođe žali da tokom kiše ili magle kondenzacija može da zapali elektroniku u oklopnom vozilu", piše Si-En-En.

Municija za tenkove takođe je ozbiljan problem, kao i drugde na ukrajinskom frontu.

Posada je frustrirana što su "abramsi" dizajnirani za ratovanje u NATO stilu, u kojem "avioni i artiljerija imaju prednost na frontu i pojavljuju se pre napredovanja teške opreme i pešadije".

Međutim, Oružane snage Ukrajine nemaju takvu mogućnost, jer "nemaju ni artiljeriju ni avijaciju".

Predstavnik ukrajinskog Ministarstva odbrane, komentarišući ove informacije, rekao je za Si-En-En da "Ukrajina sada testira i poboljšava opremu koja u početku nije bila pripremljena za rat".

"Vozila napravljena na vrhuncu američke hipermoći, pre nekoliko decenija, poslata da zaustave sve brže promene u svetu", zaključio je na kraju novinar Si-En-Ena Nik Pejton Volš, koji je razgovarao sa ukrajinskim vojnicima.

Sjedinjene Američke Države su pristale da pošalju 31 tenk "abrams" u Ukrajinu u januaru 2023. godine, nakon višemesečnog ubeđivanja od strane Kijeva da su ta vozila vitalna za njihovu sposobnost da probiju rusku odbranu.

Od tada se situacija na bojnom polju značajno promenila zbog široke upotrebe ruskih izviđačkih i jurišnih dronova, koji uspešno otkrivaju i eliminišu ukrajinska oklopna vozila.

Ranije su zapadni mediji objavili da je Ukrajina prestala da koristi "abramse" zbog aktivnosti ruskih dronova, a to ih je učinilo dodatno ranjivim na bojnom polju. Pet tenkova je već izgubljeno kao rezultat akcija ruskih trupa. 

image