Svet

Si-En-En: U izraelskom napadu na Rafu korišćeno američko oružje

Na pitanje o oružju korišćenom u napadu na Rafu na jučerašnjem brifingu, zamenica portparolke Pentagona Sabrina Sing rekla je novinarima da ne zna koja vrsta oružja je korišćena u tom vazdušnom napadu
Si-En-En: U izraelskom napadu na Rafu korišćeno američko oružje© Tanjug/AP Photo/Jehad Alshrafi

Američko oružje korišćeno je u izraelskom napadu na kamp za raseljene osobe u Rafi počinjenom u nedelju, pokazali su analiza videa sa mesta događaja i pregled stručnjaka za eksplozivna oružja koje je sproveo Si-En-En.

Najmanje 45 ljudi je poginulo, a više od 200 je povređeno u požaru koji je izbio nakon napada izraelske vojske na periferiju najjužnijeg grada Gaze, u kojem su bili većinom žene i deca, saopštili su Ministarstvo zdravlja Gaze i palestinski medicinski radnici, prenosi Tanjug.

Si-En-En je analizirao video-zapise koji prikazuju šatore u plamenu nakon napada na kamp za interno raseljene osobe poznat kao Kamp za mir Kuvajt 1.

Na videu podeljenom na društvenim mrežama, koji je američka televizija locirala da je to isto mesto upoređujući detalje, uključujući znak na ulazu u kamp i pločice na tlu, vidi se rep američke bombe malog prečnika GBU-39 (SDB), prema četvorici stručnjaka za eksplozivna oružja koji su pregledali video za Si-En-En.

GBU-39, koji proizvodi "Boing", je visokoprecizno oružje "dizajnirano za napad na strateški važne tačkaste ciljeve" i rezultuje niskom kolateralnom štetom, rekao je stručnjak za eksplozivno oružje Kris Kob-Smit za američku televiziju.

Međutim, "korišćenje bilo kojeg oružja, čak i ove veličine, uvek će predstavljati rizik u gusto naseljenom području", rekao je Kob-Smit, koji je takođe, bivši oficir britanske vojske.

Trevor Bol, bivši član tima za zbrinjavanje eksplozivnih sredstava američke vojske, koji je takođe, identifikovao fragment kao deo GBU-39 i objasnio za Si-En-En kako je došao do svog zaključka.

"Deo bojeve glave (oružja) je jedinstven, a deo za navođenje i krila izuzetno su jedinstveni u poređenju s drugim oružjem. Delovi za navođenje i krila oružja često ostaju čak i nakon detonacije oružja. Video sam deo repa i odmah sam znao da je to jedna od varijanti SDB/GBU-39", kazao je on.

Serijski brojevi na ostacima oružja, takođe, odgovaraju oružju proizvođača delova za GBU-39 sa sedištem u Kaliforniji, što ukazuje na dodatne dokaze da su bombe proizvedene u SAD.

Na pitanje o oružju korišćenom u napadu na Rafu na jučerašnjem brifingu, zamenica portparolke Pentagona Sabrina Sing rekla je novinarima da ne zna koja vrsta oružja je korišćena u tom vazdušnom napadu.

"Moram vas uputiti na Izraelce da govore o tome", kazala je ona.

image