Magazin

Poznati protiv poznatih: Sestre Kardašijan protiv sestara Hadid, Albanke na suprotnim stranama

Iako internet aktivisti i novinari s velikim žarom prave i prate liste "zaraćenih strana" u Holivudu, zanimljivo je da direktnih sukoba poznatih ličnosti po ovom pitanju zapravo nema
Poznati protiv poznatih: Sestre Kardašijan protiv sestara Hadid, Albanke na suprotnim stranama© RT Balkan/WWD, Patrick McMullan, Getty Images

Manekenke Hadid protiv Kardašijanki, Rita Ora protiv Due Lipe, bračni par Biber protiv Zendaje, storiji i tiktokovi jednih protiv postova i haljina drugih i fanovi jednih protiv fanova drugih... 

Ukoliko niste baš dobro upućeni u tekuće sukobe na Bliskom istoku, nema razloga za brigu - tu su društvene mreže da vam "objasne" koga u ratu "podržavaju" vaši omiljeni influenseri, pevači ili sportisti i koga, shodno tome, vi kao "moralno osvešćen građanin" morate "hitno da blokirate" ili otpratite na društvenim mrežama. 

Internet "aktivizam" kakav znamo na sceni je već više od 10 godina. Od pokreta "Životi crnaca su važni" 2013. godine, preko zenita "Mi tu" pokreta 2017. i američkih izbora 2020. godine, ovaj način agitovanja, čiju učinkovitost mnogi i dalje osporavaju, čini se da je dostigao svoj vrhunac sa sukobom Izraela i Palestine. 

Zbog toga mesecima kruže i proširuju se liste poznatih ličnosti koje navodno podržavaju jednu ili drugu stranu, a čitaoci i pratioci se pozivaju da se na svoj način suprotstave neistomišljenicima tako što će prestati da ih prate i kupuju proizvode koje promovišu.

Propalestinsku stranu tako, sudeći po internet spiskovima, predvode glumice Suzan Sarandon, Sintija Nikson, Kejt Blanšet i Zendeja, pevač Zejn Malik i sestre Hadid. Izrael, sa druge strane, podržava klan Kardašijan-Džener (sa izuzetkom Kloi Kardašijan koja je iskazala podršku obema stranama), Hejli i Džastin Biber i Lebron Džejms.

Omiljene pevačice i promoterke tzv. Kosova, Dua Lipa i Rita Ora, takođe su se na listama našle na suprotnim stranama, budući da je Dua "pozvala na prestanak vatre i etničkog čišćenja u Gazi", a Rita navodno lajkovala proizraelske postove na Instagramu. 

Koga voleti, koga mrzeti, koga pratiti a koga "kenselovati"?

Iako aktivisti i novinari sa velikim žarom prave i prate liste "zaraćenih strana" u Holivudu, zanimljivo je da direktnih sukoba poznatih ličnosti po ovom pitanju zapravo i nema.

Poneki stori podrške 7. oktobra, pozivi na prekid vatre u Gazi i eventualna haljina u bojama zastave na festivalu u Kanu bili su, međutim, dovoljni da razbuktaju oštre prepirke na Iksu, Instagramu, Reditu i TikToku. 

Dok ih "obični" korisnici društvenih mreža "kenseluju", navodno sukobljene poznate ličnosti (poput sestara Hadid i Kardašijan-Džener) i dalje poziraju zajedno, zajednički promovišu brendove i podržavaju jedne druge. Na primer, dugogodišnje prijateljice i manekenke Kendal Džener i Điđi Hadid su u martu 2024. godine na Nedelji mode u Parizu reklamirale brend "Žakmus" i delile zajedničke slike na društvenim mrežama.

Ipak, nakon više meseci "soljenja pameti" na internetu, javnost se, čini se, pomalo zasitila, te se tako ispod postova sa spiskovima poznatih i poziva na bojkot ili podršku sve češće mogu naći navodi da je "sve to samo performans" i pozivi da se "keneseluje institucija poznatih ličnosti", kao i optužbe da "nikoga u Holivudu ne interesuje šta se dešava palestinskoj deci, već se samo dodvoravaju publici".

image