Magazin

Najlepše lice Gaze - Bela Hadid: Zašto je manekenka morala da se izvini?

Vremena u kojima su poznate ličnosti javno iznosile stavove i mišljenja samo o temama u koje su upućene i zbog kojih su se najverovatnije proslavile davno su iza nas
Najlepše lice Gaze - Bela Hadid: Zašto je manekenka morala da se izvini?Getty © Photo by Arturo Holmes/Getty Images for NYFW: The Shows

Manekenka Bela Hadid konačno je prekinula ćutanje o pitanju sukoba na Bliskom istoku, ushićeno su sinoć preneli svetski mediji primećujući da su joj za to bile potrebne tačno dve nedelje više nego sestri Điđi. 

Bela, inače palestinskog porekla, na Instagramu je zamolila javnost da joj "oprosti" zbog toga što se nije ranije oglasila, rekavši da se bori da pronađe "idealne" reči kako bi odgovorila na "duboko zamršene i užasne" događaje koji su se desili u protekle dve nedelje nakon napada Hamasa i izraelske odmazde.

Naglasila je da se u Gazi dešava "urgentna humanitarna kriza, da porodicama treba pristup hrani i vodi, a bolnicama gorivo za električnu energiju, lekovi i medicinska sredstva za ranjene i održavanje ljudi u životu".

Sestre Hadid, a prevashodno Bela, godinama otvoreno skreću pažnju na situaciju u Gazi i posećuju proteste i skupove u znak podrške Palestini, tako da ne iznenađuje interesovanje javnosti za njihovu višednevnu "društvenomedijsku tišinu".

Međutim, uznemirena i uzbuđena javnost koja je svakodnevno izložena slikama otete, osakaćene i krvave dece nastavlja da upire prstom i traži da se po ovom pitanju, ako je moguće što pre, izjasne i svi oni daleko manje investirani.

Ko kaže - kajaće se, ko ne kaže - kajaće se

Vremena u kojima su poznate ličnosti javno iznosile stavove i mišljenja samo o temama u koje su upućene i zbog kojih su se najverovatnije proslavile, davno su iza nas. 

Svako ko ima "platformu" (veliki broj pratilaca, ili još bolje - sledbenika na nekoj društvenoj mreži) u očima javnosti dužan je da se oglasi i presudi - ko je kriv, a ko nevin i koga i na koji način treba kazniti. Ćutanje o problematičnim temama o kojima možda i ne znate dovoljno nije nikakvo zlato, već se razume kao znak pritajene podrške. 

Ukoliko ste ovih dana poznata ličnost, a ne delite nikakve zastavice i parole da stojite uz ili se molite za neku od zaraćenih strana, svima bi moralo biti jasno da volite i podržavate nasilje. Istovremeno, ukoliko pokažete da je vaše srce nekome otvoreno naklonjenije, rizikujete da izgubite veliki deo sledbenika i posledično ugovora i partnerstava sa kompanijama kojima prodajete svoju publiku. 

Nije važno to što ste vi, na primer, pevač ili plivač. Vaše je da hitno obnarodujete stavove o sadržaju i delotvornosti vakcina, presudite ko je silovan, a ko silovatelj, čiji je Kašmir i da li je u redu da Fitnes bliznakinje vrate psa kog su udomile u azil.

Na društvenim mrežama se proteklih nedelja prave liste, spiskovi i tzv. editi (snimci koje montiraju korisnici) na kojima se poznate ličnosti (neretko proizvoljno) dele u tabore - ko je za Palestinu, a ko za Izrael. Nakon toga zainteresovana javnost ima priliku da u komentarima oceni ko im se zgadio, čije filmove više neće gledati i čije će proizvode odmah prosuti u ve-ce šolju.

I dok se čini da kolektivna ekstaza zbog novog sukoba i mogućnosti da se odredimo i podelimo magli vid i briše granicu između bivše porno glumice i stručnjaka za geopolitiku, potrebno je za trenutak zastati i razmisliti da li bi možda sa nejakih pleća jedne manekenke ili tiktokerke ipak trebalo skinuti zahtev da nam hitno kaže "za koga navija" i čijih žrtava joj je više žao.

@nypost

OnlyFans star Mia Khalifa celebrates Israel attacks, urges Hamas to film ‘horizontal’ on phones

♬ original sound - New York Post | News

image