Svet

Dvanaestogodišnjaci ukrali keš i cigarete u vrednosti od dva miliona dolara

Dvojica tinejdžera navodno su regrutovali više od 20 dece da učestvuju u više od 140 provala i oružanih pljački u Melburnu
Dvanaestogodišnjaci ukrali keš i cigarete u vrednosti od dva miliona dolaraGetty © Kelly Loughlin Photography

Australijska policija saopštila je da je razbila dečju kriminalnu mrežu koja je u Melburnu ukrala cigarete i gotovinu vredne više od 2 miliona dolara.

Policija Viktorije je saopštila da je, nakon višemesečne istrage, uhapsila četvoricu osumnjičenih koji su "regrutovali" dvanaestogodišnjake u svoju mrežu.

Više od 20 dece – od kojih je najstarije imalo 17 godina – odgovorno je za više od 140 krađa i oružanih pljački u istočnom predgrađu Melburna od januara, navodi policija.

Deca su navodno ciljala na benzinske stanice, supermarkete i prodavnice duvana kako bi dobili kumulativni ulov vredan više od 2 miliona dolara, prenosi "Gardijan".

"Za samo nekoliko stotina dolara ova deca su bila namamljena da ukradu milione dolara cigareta i gotovine iz benzinskih stanica, supermarketa i duvandžinica", rekao je policijski inspektor Dejl Maksvel.

"Decu od 12 godina navodno su regrutovali odrasli s namerom da napune svoje džepove, a pritom ne zaprljaju ruke", dodao je.

Više od 40 odsto dece je policiji već poznato po tome što su upadali u kuće i krali automobile radi zabave, rekli su policajci.

Policija je uhapsila dvojicu 19-godišnjaka za koje tvrdi da su regrutovali više od 20 dece da kradu po predgrađima i bili vođe operacije.

Policija je takođe uhapsila dvojicu prodavaca cigareta, starosti 33 i 53 godine koji su kasnije preprodavali cigarete.

Policija je takođe zaplenila cigarete i vejpove, više od 243.000 dolara u gotovini iz kuće jednog od uhapšenih, kao i više od 200 biljaka kanabisa i oružje.

image