Svet

NATO se sprema: Bauk Trampovog reizbora preti Alijansi

Čak i ako SAD ne izađu iz ovog vojnog saveza, NATO će biti mnogo ranjiviji
NATO se sprema: Bauk Trampovog reizbora preti Alijansi© Tanjug/Charly Triballeau/Pool Photo via AP)

Zbog straha od reizbora Donalda Trampa, zemlje NATO-a povećavaju vojnu potrošnju, a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg priprema finansijski plan kako bi vojni savez pokušao da zaštiti od bilo kakve promene političke realnosti koja bi na njega uticala, javlja Si-Bi-Es.

Bivša Stoltenbergova pres sekretarka Oana Lungesku, kaže za ovaj medij da je predvidljivost važna i za članice NATO-a i za Ukrajinu, a da bi Stoltenbergov plan "oslobodio SAD tereta", ali im i omogućio da "održe punu kontrolu" nad pružanjem pomoći Kijevu.

Si-Bi-Es podseća i da je Stoltenberg predložio petogodišnji paket vojne pomoći Ukrajini koji bi široj alijansi dao direktniju ulogu u finansiranju.

NATO je, naime, prinuđen da odgovori na izjave Trampa, koji je već nekoliko puta tokom predizborne kampanje potvrdio da, ukoliko ne ispune obaveze o vojnoj potrošnji, neće štititi NATO saveznike. U 2023. godini, na primer, samo  deset zemalja od 30 članica Alijanse trošilo je više od 2 odsto BDP-a na odbranu. Oana Lungesku se nada da će do julskog samita NATO-a biti dostupni i novi podaci koji će pokazati da se situacija popravila.

Istaknuti NATO lobisti, poput bivšeg američkog savetnika za bezbednost Džona Boltona i bivšeg vrhovnog komandanta američkih snaga u Evropi, generala Bena Hodžisa, dugo su upozoravali da Tramp predstavlja pretnju po Alijansu.

I nedavna vojno-politička simulacija britanskog Ministarstva odbrane generalno pokazala da  će "u slučaju drugog Trampovog predsedništva, alijansa biti ranjiva na raspad, čak i ako Sjedinjene Države ne napuste NATO" .

Prema scenariju simulacije, Tramp po dolasku na vlast pokušava da sklopi mir između Rusije i Ukrajine i, nakon što su pregovori propali, "smanjio je stranu pomoć Ukrajini".

Zbog nedostatka glasova u Kongresu, Tramp, u tom slučaju ne može da povuče SAD iz NATO-a, ali može, pošto tu odluku donosi administracija Bele kuće, da značajno smanji učešće SAD u vežbama NATO-a, uključujući premeštanje 50 odsto vojnog prisustva SAD u Evropi u indo-pacifički region".

Finlej Grimbl, bivši analitičar britanskog ministarstva odbrane, rekao je za televizijski kanal da bi "takav scenario ostavio NATO kao 'devastiranu, nepripremljenu školjku" pošto bi to značilo vođenje politike "uspavanog' NATO-a".

Grimbl je za Si-Bi-Es rekao da se plaši da će Tramp iskoristiti činjenicu da američki oficir uvek komanduje snagama NATO-a. 

"Samo kažete vrhovnom komandantu NATO-a da prestane da sarađuje, prestane da sprovodi planove i sve će se raspasti. I to je ono što je Tramp uradio u simulaciji", objašnjava Grimbl svoju zabrinutost.

image