Svet

Tramp ipak neće da izvlači SAD iz NATO-a – pod jednim uslovom

Donald Tramp osudio je zemlje EU zbog toga što "koriste (aktuelnu) situaciju" i poručio im da plate ako žele garantovanu podršku SAD
Tramp ipak neće da izvlači SAD iz NATO-a – pod jednim uslovomGetty © Drew Angerer/Getty Images

Bivši predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da će SAD ostati u NATO-u "ako se zemlje EU budu pravedno ponašale prema Americi".

U intervjuu za Dži-Bi Njuz, Tramp je osudio zemlje EU zbog toga što "koriste (aktuelnu) situaciju" i poručio im da plate ako žele garantovanu podršku SAD.

"SAD bi trebalo da pošteno plate svoj udeo, ali ne i udeo svih ostalih članica", rekao je bivši američki predsednik.

Tramp je često kritikovao i NATO i pojedine zemlje članice kao što je Nemačka, optužujući ih da ne plaćaju dovoljno za sopstvenu odbranu, a oslanjaju se na Vašington da ih zaštiti.

U doktrini NATO podrazumeva se da se napad na jednu od 30 zemalja članica smatra napadom na sve članice Severnoatlantskog saveza.

"Oni mogu da koriste ovakav moj stav (protiv mene), ali nije me briga hoće li to učiniti ili ne. Jer ono što ja govorim je oblik pregovora. Zašto bismo čuvali ove zemlje koje imaju mnogo novca, a SAD plaćaju veći deo troškova NATO?", zapitao se Tramp, prenose "RIA Novosti".

Tramp je često optuživao druge članice NATO da ne ispunjavaju svoje obaveze kada je potrošnja na odbranu u pitanju, i da se ponašaju kao da je Severnoatlantska alijansa nekakav klub.

Tokom 2017. godine, kada je bio predsednik SAD, Tramp je direktno prekorio zemlje članice NATO zbog toga što nisu ispunile svoje finansijske obaveze prema alijansi i odbio je da potvrdi posvećenost SAD zajedničkoj odbrani.

"Nećemo vas braniti ako ne plaćate svoje račune. Vrlo je jednostavno", poručio je tada Tramp i jasno stavio do znanja da bi, ako pobedi na američkim izborima u novembru ove godine, mogao sazvati samit NATO u junu 2025. godine na kojem bi se razgovarao o budućnosti alijanse.

image