Srbija i Balkan

"NATO čivave": Slovenija dala milion evra za granate za Ukrajinu, dovoljno za pola sata paljbe

Prikupljanje granata za ukrajinsku vojsku "s koca i konopca" nastavlja se širom Evropske unije. Po naređenju velikih NATO država, toj akciji se priključuju i manje zemlje EU. Jedna od njih je od sinoć i Slovenija
"NATO čivave": Slovenija dala milion evra za granate za Ukrajinu, dovoljno za pola sata paljbeGetty © Pavlo Pakhomenko

Vlada u Ljubljani je sinoć obznanila da se Slovenija "pridružila inicijativi Češke za zajedničku nabavku municije velikog kalibra za Ukrajinu iz država koje nisu deo Evropske unije". U tu svrhu je vlada premijera Roberta Goloba iznedrila milion evra, iako već mesecima odbija zahteve sindikata lekara, tužilaca i javne uprave za povećanjem plata, pravdajući se da u državnoj blagajni nema para zbog sanacije avgustovskih razornih poplava.

Ali, za nastavak rata u Ukrajini je slovenačka vlada ipak pronašla, ni manje ni više, nego milion evra.

Prema pisanju zapadnih medija, ukrajinska vojska bi trebalo do juna da dobije prvu municiju kupljenu u okviru tzv. "češke inicijative", s obzirom da su evropska skladišta prazna. Prag je tvrdio da se za potrebe režima u Kijevu po svetu može otkupiti bar 800.000 artiljerijskih granata, da bi 8. marta Češka objavila da je od saveznika napabirčila dovoljno novca za kupovinu prve tranše od 300.000 projektila.

Slovenačka vlada je u četvrtak "upoznata sa namerom pružanja dalje podrške Ukrajini u okviru češke inicijative", saopšteno je u poruci Ministarstva odbrane (MORS) objavljenoj na društvenoj mreži Iks. MORS nije otkrio detalje nabavke municije, sa obrazloženjem da je reč o poverljivom materijalu.

Vojni analitičari smatraju da bi se Slovenija, koja se na Zapadu vazda reklamira kao "najbolji poznavalac Balkana", mogla angažovati na pražnjenju vojnih depoa u državama koje su upravo na tom terenu.

Češki savetnik za nacionalnu bezbednost i savetnik premijera Tomaš Pojar je prošle sedmice agenciji Rojters potvrdio da bi ukrajinski vojnici najkasnije do početka juna trebalo da dobiju prvu municiju kupljenu u okviru češke inicijative. Do sada je navodno više od 15 zemalja obećalo da će finansirati kupovinu municije za Ukrajinu.

Češka je februara partnerima iz NATO-a predložila kupovinu municije za Ukrajinu od trećih zemalja kao odgovor na nedostatak kapaciteta za proizvodnju raketa unutar država EU.

Od tada je, prema tvrdnjama briselskog onlajn biltena "Euraktiv", taj predlog podržalo nekoliko evropskih zemalja, izrazivši spremnost da finansiraju kupovinu, ali ne i da šalju svoje vojnike u Ukrajinu, što je nedavno predložio francuski predsednik Emanuel Makron.

Češki premijer Peter Fijala objasnio je prošlog utorka na konferenciji u Pragu povodom 25. godišnjice članstva Češke u NATO da je svrha inicijative pronalaženje municije na svetskim tržištima, organizovanje finansiranja i koordinacija snabdevanja Ukrajini.

"Češka inicijativa je odlična, ali ni izdaleka nije dovoljna", tim rečima je prema Rojtersu "češku inicijativu" ocenio ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

"Ako se, pored češke inicijative, ove godine obistine još dve inicijative ... (na tom mestu je ostao tajanstveno neodređen) ruske jedinice u Ukrajini će se suočiti sa većim problemima na frontu", dodao je Kuleba.

Ako je suditi prema reakcijama objavljenim na društvenim medijima, građani Slovenije ne dele Kulebin entuzijazam povodom odluke Golobove vlade da i sama "iskešira" nastavak rata u Ukrajini. Sloveniju već tri meseca potresa štrajk sindikata lekara, uz štrajkove sudija, tužilaca i administrativnih radnika u državnoj upravi.

Zajednički imenilac su premale zarade, a za danas zakazan veliki protest seljaka otkazan je u poslednji čas samo zato što je ministarka poljoprivrede sinoć obećala da će vlast ispuniti njihove zahteve.

Štrajk lekara, koji traje već deset sedmica, slovenački ombudsman kao i zaštitnici prava pacijenata osudili su zbog kršenje prava najranjivijih grupa. Još posebno otkako je 117 lekara-onkologa, dakle dve trećine Onkološkog instituta u Ljubljani, u petak objavilo "upozorenje" da će zaoštriti štrajk tako da što posledice nositi ne samo oni koji su oboleli od benignih tumora (a kojima otkazuju zakazane preglede i operacije pod izgovorom da neće nastati veća šteta), već da neće lečiti ni bolesnike sa malignim bolestima.

Zaštitnik prava pacijenata je takav potez nazvao ucenjivačkim, dok se iz redova medicinskih sestara i tehničara (koji ne štrajkuju i čija su prava lekari zanemarili) može čuti da u Sloveniji nije ostalo ni "H" od Hipokratove zakletve i da se zbog odnosa slovenačkih lekara prema obolelima "Hipokrat okreće u grobu kao na ražnju".

Povrh svega rad vlade Roberta Goloba kao uspešan prema poslednjoj anketi javnog mnjenja "Voks populi" ocenjuje svega 14,4 odsto ispitanika, dok čak 70,3 odsto birača smatra da je aktuelna slovenačka vlada neuspešna.

Opozicija je već natuknula da bi trebalo raspisati nove izbore, jer je država u rasulu. I baš u tom trenutku, kada vlada tvrdi da nema para za zahtevane povišice plata, stiže vest da je pronašla "milion evra za Ukrajinu".

Komentari na društvenim mrežama su mahom devastirajući po aktuelnu vlast.

"Zašto Zelenski ne proda jednu od svojih milionskih vila, a njegov premijer svoj električni automobil od 600.000 dolara, pa bi imali za koji tenk. Šta je mala Slovenija skrivila da finansijski mora da podržava taj idiotizam? Građani svakim danom sve više životare. Spasavali smo grčke banke, sada spasavamo Ukrajinu, sutra ćemo verovatno Izrael", glasi jedan od ogorčenih komentara na Iksu.

Drugi je dodao "Ne u moje ime!", dok je treći podsetio da "Slovenija kao nestalna članica Generalne skupštine UN ima fantastičnu priliku da predloži i podstakne pregovore za mir! Ali avaj, naši predstavnici se opet ponašaju kao dupelisci! Rođeni za sluge..."

"Podržavate ukrajinske naciste, a u Sloveniji nema para za zdravstvo, socijalnu zaštitu…", upozorio je četvrti. "Bolje bi bilo da ste taj milion evra namenili zaposlenim u službi uzbunjivanja, na telefonskoj liniji 112. Čivave bez kičme", ljuti se peti. I tako dalje…

Čak i iz reakcija onih koji podržavaju odluku Golobove vlade - provejava razočaranje. Jedan od njih je proverio cene proizvodnje granata i ustanovio da su uoči ukrajinskog rata, prema dokumentima NATO-a, koštale 2.000 evra, a danas 8.000 evra. Što znači da je Slovenija izdvojila pare za svega 125 do 350 NATO granata kalibra 155 mm.

Prema tvrdnjama vrha ukrajinskih vlasti to je jedva dovoljno za pola sata paljbe, jer Kijevu treba 2.000 do 6.000 granata dnevno. Poređenja radi, ruske trupe ispale oko 10.000 granata dnevno.

Drugim rečima – "ogromna pomoć" kojom se slovenački političari diče pred kamerama ispariće u oblaku dima u roku od oko pola sata, za otprilike 125 salvi, koliko će trajati ukrajinska artiljerijska vatra potpomognuta iz Ljubljane.

image