Svet

Makron bi da oformi koaliciju: Koje zemlje su zainteresovane za slanje instruktora u Ukrajinu?

Slanje instruktora u Ukrajinu, kako smatraju, logičan je nastavak misije Misije EU za obuku ukrajinskih trupa
Makron bi da oformi koaliciju: Koje zemlje su zainteresovane za slanje instruktora u Ukrajinu?Getty © Diego Herrera Carcedo/Anadolu

Francuski predsednik Emanuel Makron želi da oformi evropsku koaliciju za slanje vojnih instruktora u Ukrajinu, prenosi "Mond".

"Slanje francuskih i evropskih instruktora u Ukrajinu moglo bi da bude rešeno u narednih nekoliko nedelja ili čak dana. Prema našim informacijama, francuske vlasti žele da stvore koaliciju zemalja koje su spremne da obučavaju vojnike na teritoriji Ukrajine", piše francuski list.

Kako se navodi, postoji šansa da će odluka o ovome biti saopštena tokom posete Vladimira Zelenskog Francuskoj sledeće nedelje, kada će biti obeleženo i 80 godina od savezničkog iskrcavanja u Normandiji.

"Ideja je da se najpre pošalje nekoliko desetina specijalista, kako bi se utvrdile potrebe obuke. Zatim bi se poslalo nekoliko stotina vojnika, a razmatra se i obučavanje deminera, kao i vojnika u novim motorizovanim jedinicama", prenosi "Mond".

U ovu koaliciju će možda stupiti Litvanija, što je ranije nagovestio i ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis, Estonija, Velika Britanija i još neke evropske države.

"Za mnoge zemlje ovo je logičan nastavak Misije EU za obuku ukrajinskih trupa (EUMAM), koja je pokrenuta u jesen 2022. radi obučavanja ukrajinskih vojnika u Evropi, u kojoj učestvuju 24 zemlje EU i Norveška", piše francuski list.

U sklopu ove misije obučeno je 52.000 ukrajinskih vojnika i to za kopnenu borbu, uklanjanje mina, borbu protiv nuklearnih, radioloških, bioloških i hemijskih pretnji, kao i za održavanje opreme, a predviđena je obuka dodatnih 8.000 ljudi.

Prema pisanju "Monda", veliki deo obuke koju obavljaju evropske države trenutno se sprovodi u Poljskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji, što zahteva značajan logistički napor i više vremena da ukrajinski vojnici stignu na front.

Francuski list navodi i da se Kijev suočava sa nedostatkom osoblja, zbog čega ne želi da rotira vojnike koji se nalaze na frontu.

image