Svet

Francuski instruktori sve bliži Ukrajini, Kijev: Pripremamo dokumentaciju

Ministarstvo odbrane Ukrajine poručilo je da sa Francuskom i još nekim zemljama razgovara o angažovanju njihovih instruktora
Francuski instruktori sve bliži Ukrajini, Kijev: Pripremamo dokumentacijuGetty © NurPhoto / Contributor

Ministarstvo odbrane Ukrajine potvrdilo je da je počelo da radi na dokumentaciji za angažovanje stranih instruktora, kako ubuduće ne bi gubilo vreme na "birokratska pitanja".

MO Ukrajine je, takođe, potvrdilo da su u toku pregovori o angažovanju stranih instruktora. 

Vest je usledila nakon jučerašnje izjave glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine generala Aleksandra Sirskog da je već "potpisao dokumente koji će prvim francuskim instruktorima omogućiti da posete (ukrajinske) centre za obuku i da se upoznaju sa njihovom infrastrukturom i osobljem". 

Slična potvrda, podsetimo, prethodno je stigla i iz Francuske, kada su njihovi mediji preneli da francusko Ministarstvo odbrane razrađuje planove o slanju svog vojnog osoblja u Ukrajinu. 

"Počevši od februara 2024, Ukrajina je iskazala zainteresovanost za dolazak stranih instruktora. Do danas još uvek razgovaramo sa Francuskom i drugim zemljama o ovom pitanju. Ministarstvo odbrane je zajedno sa Generalštabom otpočelo interni rad na relevantnim dokumentima po ovom pitanju, kako ne bi gubili vreme na usaglašavanje birokratskih pitanja prilikom donošenja odgovarajuće odluke", navodi se u poruci MO Ukrajine na Telegramu.

image