Svet

Kompjuterska armija botova: FBI srušio globalnu mrežu zombi računara

Botnet, kojim se upravljalo iz Singapura, omogućavao je finansijske prevare, krađu identiteta i pristup materijalima za eksploataciju dece širom sveta
Kompjuterska armija botova: FBI srušio globalnu mrežu zombi računaraGetty © Mark Wilson

FBI je saopštio da je srušio verovatno najveću kompjutersku "zombi armiju", takozvani botnet, koju je činilo preko 19 miliona zaraženih računara, izveštava "Blumberg".

Mreža je iznajmljivana hakerima za različite vidove sajber kriminala, a bila je raširena u više od 190 zemalja.

Ovaj botnet je omogućavao je finansijske prevare, krađe identiteta i eksploataciju dece širom sveta, navodi se u saopštenju koje je u sredu izdao direktor FBI Kristofer Rej.

Kako je saopštilo američko Ministarstvo pravde, kompjuterska "zombi armija" je služila za sajber napade, što je prouzrokovalo štetu koja se meri u milijardama dolara. Botnet je bio povezan za više od 613.000 IP adresa u SAD, naveo je FBI.

Botnet je mreža kompjutera ili drugih povezanih uređaja, koji sadrže maligni softver. Na taj način je moguće stvoriti pravu armiju povezanih uređaja, čiji vlasnici toga obično nisu svesni.

IP adrese su zaražene kada bi korisnici preuzeli besplatni softver ili aplikacije sa virtuelne privatne mreže koje su sadržavale virus.

Policija je zaplenila i internet opremu i imovinu, a iza ove mreže, kako tvrdi FBI, stoji kineski državljanin Jun He Vang i njegovi saučesnici.

Vang je uhapšen 24. maja u Singapuru i optužen za postavljanje zlonamernog softvera i upravljanje mrežom.

Kako je naveo FBI, ovaj botnet je pokrenut 2014. godine. Od 2014. do danas, Vang je zaradio milione dolara omogućavajući sajber kriminalcima pristup zaraženim IP adresama, tvrdi Ministarstvo pravde.

SAD očekuju ekstradiciju Vanga, izjavio je Bret Lederman iz FBI. "Želimo ga što je pre moguće."

FBI je izvršio i više pretresa i obavio niz razgovora sa osumnjičenima u Singapuru i Tajlandu, što bi moglo dovesti do novih hapšenja.

image