Svet

Proevropska vlada Moldavije zabranila tri opozicione televizije

Samo jedan dan nakon posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kišinjevu, vlasti ove zemlje su oduzele licencu televizijskim kućama zbog "finansiranja iz sumnjivih izvora"
Proevropska vlada Moldavije zabranila tri opozicione televizijewww.globallookpress.com © Sebastian Gollnow/dpa

Vlada Moldavije zabranila je tri opozicione televizije, tačnije oduzela im je licence, zbog toga što su, kako se navodi, "davale prostor opoziciji", saopštila je vlada na svom sajtu.

Naime, ovakva odluka doneta je samo jedan dan nakon što je Moladviju posetio američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je toj zemlji obećao 135 miliona dolara pomoći za energetsku bezbednost i za suzbijanje navodnih "ruskih dezinformacija" na putu ka EU.

"Tri audiovizuelne kompanije su ostale bez dozvole za emitovanje zbog finansiranja iz sumnjivih izvora. Reč je o 'Telesistem TV LLC' ('Prva u Moldaviji', 'Accent TV'), 'Arhidok grup LLC' ('Orizont TV') i DOO 'Telestar Media' ('Kanal 2' i 'Kanal 3')", navodi se.

Kako je saopštio Kabinet ministara, televizijske kuće su prekršile obavezu Saveta da daju potpune podatke pružanjem informacija i detalja samo o jednom bankovnom računu, "dok su one imale pet, odnosno osam drugih računa u različitim bankama".

Dodali su da su na računima pronađene transakcije koje potvrđuju povezanost televizijskih kuća sa bivšim liderom Demokratske partije Moldavije Vladimirom Plahotnjukom i šefom opozicionog bloka "Pobeda" Ilanom Šorom.

Prošlog maja, EU je uvela sankcije četvorici moldavskih državljana i ruskom biznismenu Igoru Čajki. Na listi su se našli i Šor, zamenik predsednika njegove stranke Marina Tauber i bivši zamenik šefa Generalnog policijskog komesarijata Georgij Čavkaliuk.

image