Svet

"Skaj njuz" zadovoljan: Fico je veoma proruski nastrojen, atentat ne čudi (VIDEO)

Robert Fico je u vladi kao deo koalicije, ali je održava autoritarnim metodama, ocenili su u programu uživo na britanskom mediju komentarišući ranjavanje slovačkog premijera
"Skaj njuz" zadovoljan: Fico je veoma proruski nastrojen, atentat ne čudi (VIDEO)© TAnjug/AP Photo/Petr David Josek, File

Robert Fico je figura koja izaziva velike podele u Slovačkoj i EU, stoga nije iznenađujuće što se ovako nešto dogodilo, rekli su na "Skaj njuzu" u programu uživo o ranjavanju slovačkog premijera Roberta Fica.

Slovački premijer je jedan od glavnih protivnika članstva Ukrajine u NATO-u, i istakao je da će staviti veto na učlanjenje jer je to, kako je naveo, "put u treći svetski rat".

Osim toga, Fico se snažno usprotivio slanju vojnika i oružja kijevskom režimu, jer kako je rekao, "to bi moglo da dovede do još veće eskalacije sukoba, a Bratislava to ne želi".

"Zato što je Slovačka određivala kako će se razvijati u budućnosti – kao autoritarna ili zapadnoevropska zemlja. Fico je u vladi kao deo koalicije, ali je održava autoritarnim metodama", ocenio je britanski medij.

Kako su dodali, Mađarska, Slovačka, Austrija – sve te zemlje sada ne idu putem u korist Ukrajine i umanjuju opšti konsenzus, koji je u ovom trenutku veoma antiruski.

"I postoji osećaj da mnoge od ovih zemalja govore: ako Rusi na kraju pobede u ovom ratu, onda bi trebalo da se okrenemo  Moskvi, bez obzira kako to definišemo. Ako Moskva izađe iz ovog rata sa prednošću, kako god mi to definisali, onda moramo da vodimo računa o sopstvenim interesima", naveli su.

Ističu da ako ruski predsednik uspe u Ukrajini, ili čak u delu Ukrajine, da će preuzeti ostatak, a da će zatim Moldavija i Gruzija biti ugrožene, kao i baltičke zemlje.

"Sigurni smo da će Kremlj atentat na Fica predstaviti kao: mirovnjaci u Evropi su u opasnosti, ubijaju se svi koji pričaju o miru, na mestu zvanom NATO - koje je posvećeno ratu protiv majke Rusije", naveli su ironično na "Skaj njuzu".

Opširnije o atentatu na slovačkog premijera pročitajte ovde.

image