Svet

Le Penova upozorava: Makronov stav o Ukrajini je korak ka svetskom ratu

Protivim se tome da se Ukrajini dozvoli da gađa ciljeve na ruskoj teritoriji oružjem koje isporučuje Zapad, poručila je lider francuske desnice iz Nacionalnog okupljanja Marin le Pen
Le Penova upozorava: Makronov stav o Ukrajini je korak ka svetskom ratu© Sam Tarling/Getty Images

Stav predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji je podržao ukrajinske napade na vojne objekte na teritoriji Rusije, još jedan je korak ka svetskom ratu, upozorila je lider francuske desnice iz Nacionalnog okupljanja Marin le Pen.

"Makron želi da Francuska uđe u rat. Njegova izjava je dodatni korak ka tome. Protiv sam toga i smatram da će to da izazove kolosalni rizik po bezbednost naših građana", izjavila je Le Penova za radio Fransinfo.

Ona je istakla da podržava isporuku samo odbrambenog naoružanja Kijevu.

"Protivim se tome da se Ukrajini dozvoli da gađa ciljeve na ruskoj teritoriji oružjem koje isporučuje Zapad. To je mehanizam ulaska u treći svetski rat. Protivim se svemu što može da izazove rizik izbijanja svetskog sukoba u kojem bi Francuska bila na prvoj liniji fronta", naglasila je.

Prema njenim rečima, neophodno je vratiti se pregovorima, a Makron umesto toga priprema društvo za najavu slanja trupa u Ukrajinu.

"Neophodno je naći put ka dijalogu. Svako zna da pobeda neće biti vojna. Jedini put je pronalazak načina za pregovore. Ukrajini treba pružiti pomoć bez slanja vojske. Makron nas priprema na slanje vojske u Ukrajinu što je još jedan zabrinjavajuć potez. Ili ćemo konstatovati da pobeda neće biti vojna, ili nastavljamo u obliku Stogodišnjeg rata", ukazala je.

Le Penova je dodala da niko osim Ukrajine i Rusije to ne može da reši.

"Neke zemlje mogu da pokušaju da zbliže svoje pozicije. Francuska to više ne radi", zaključila je lider francuske desnice iz Nacionalnog okupljanja.

image