Svet

Presudili Trampu: Kriv je po 34 tačke optužnice

Donald Tramp je prvi predsednik u istoriji SAD koji je osuđen za krivično delo
Presudili Trampu: Kriv je po 34 tačke optužnice© AP Photo/Seth Wenig, Pool

Porota od 12 članova razmatrala je da li je Tramp kriv za 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih dokumenata, koji su povezani sa navodnim prikrivanjem tajnih isplata novca zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels i proglasili su ga krivim.

Službenik suda pitao je porotu da li smatra Donalda Trampa krivim. Porotnici su odgovorili "Da", bilo je dovoljno da se samo jedan porotnik izjasni da nije kriv kako presuda ne bi bila valdina.

Donald Tramp je prvi predsednik u istoriji SAD koji je osuđen za krivično delo, prenosi Tanjug. 

On se izjasnio da nije kriv po optužbama u ovom slučaju i negira aferu sa Danijelsovom, prenosi Si-En-En.

Tužioci su nedeljama pokušavali da dokažu da je Tramp svesno plaćao svom bivšem advokatu Majklu Koenu mesečne rate od 35.000 dolara kako bi mu otplatio 130.000 dolara namenjenih da se Danijelsova spreči da izađe u javnost sa navodima o aferi sa Trampom neposredno pre dana izbora 2016. godine.

Tramp je rekao da ne zna ništa o nadoknadi troškova Koenu i negirao je navodni seksualni odnos sa Stormi Danijels.

Tužilac Džošua Stajnglas je u završnoj reči pozvao porotnike da razmotre šire implikacije Trampovog prikrivanja informacija, kao što je uticaj na izborni proces kontrolisanjem informacija koje dolaze do birača.

Presuda neće sprečiti Trampa da nastavi predizbornu kampanju niti da preuzme položaj predsednika ako pobedi na izborima, prenosi "Glas Amerike".

Prema anketama, između Trampa i aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena se vodi tesna trka. Anketa Rojtersa i Ipsosa, međutim, pokazuje da bi Tramp mogao da izgubi podršku ako bude proglašen krivim.

Protiv bivšeg predsednika su podignute još tri optužnice, ali se ne očekuje da će ta suđenja biti održana pre izbora u novembru. Tramp se i u tim slučajevima izjasnio da nije kriv.

image