Svet

Borelj priznao: EU nema dokaze da Kina šalje oružje Rusiji

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost razgovarao je sa kineskim ministrom odbrane Dong Junom, na marginama bezbednosnog foruma u Singapuru
Borelj priznao: EU nema dokaze da Kina šalje oružje Rusiji© Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Evropska unija nema dokaze o isporuci kineskog oružja Rusiji, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj na forumu u Singapuru.

"Kina se obavezala da neće isporučivati oružje (Rusiji) i mi nemamo dokaze da se to dešava", rekao je on, odgovarajući na pitanja učesnika foruma Šangri-La dijaloga.

On je dodao da ne postoji jasna granica između oružja i onoga što nije oružje, jer, kako kaže, "postoje stvari koje mogu imati dvostruku namenu".

Međutim, Borelj je naveo da se određene komponente napravljene u zapadnim zemljama, uključujući Sjedinjene Države, Evropu i Veliku Britaniju, mogu koristiti u proizvodnji ruske vojne opreme.

"Ali problem nije samo Kina", dodao je on, prenosi TASS.

Takođe, on je danas, na marginama bezbednosnog foruma u Singapuru, razgovarao sa kineskim ministrom odbrane Dong Junom o sukobu Rusije i Ukrajine, rastućim tenzijama u Južnom kineskom moru i u Tajvanskom moreuzu.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin ranije je već odbacio optužbe da Kina isporučuje oružje Rusiji.

"Kina je uvek na oprezan i odgovoran način postupala sa izvozom vojnih proizvoda i strogo kontroliše izvoz predmeta dvostruke namene", naglasio je on.

image