Svet

Nedelju dana uoči izbora nagađanja ne prestaju: Analena Berbok umesto Fon der Lajen na čelu EK?

Čak i u Nemačkoj, u domovini Fon der Lajen, vlada nezadovoljstvo njenim radom
Nedelju dana uoči izbora nagađanja ne prestaju: Analena Berbok umesto Fon der Lajen na čelu EK?© Bernd von Jutrczenka/picture alliance via Getty Images

Nedelju dana pred izbore za Evropski parlament u Briselu sve su učestalije glasine da Ursula fon der Lajen neće ostati predsednica Evropske komisije, a kao naslednica na funkciji pominje se ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok.

Nemački mediji navode da su sve učestalije naznake prema kojima bi Fon der Lajen, i u slučaju da evropski konzervativci dobro prođu na izborima 9. juna, neće biti reizabrana na mesto predsednice Evropske komisije.

S tim u vezi, kako prenosi Politiko, "čuju se glasine" da bi njeno mesto mogla zauzeti Berbokova.

Predsednik Francuske Emanuel Makron u narednoj Evropskoj komisiji ne želi više konzervativnu predsednicu, pa bi radije da se na toj funkciji nađe nekadašnji italijanski premijer Mario Dragi.

Čak i u Nemačkoj, u domovini Fon der Lajen, vlada nezadovoljstvo njenim radom.

Nemački kancelar Olaf Šolc sve je nezadovoljniji sa Fon der Lajen, zbog njenog "flerta" sa italijanskom vladom Đorđe Meloni, zbog čega bi i on radije želeo Dragija na mestu predsednika Evropske komisije.

Međutim, u koalicionom sporazumu nemačke "semafor vlade" jasno je ko ima pravo predloga, ukoliko Nemačka dobije mogućnost da odredi predsednika Evropske komisije, a to su Zeleni, čiji je član - Analena Berbok.

Čak iako ne postane predsednica Evropske komisije, ona bi mogla dobiti važnu ulogu u tom izvršnom telu EU.

Koliko su realne ove glasine za sada je nejasno, naglašava nemački "Merku", dodajući da su Zeleni računali da bi Berbok mogla da ih predvodi na sledećim izborima u Nemačkoj.

Pre nešto više od mesec dana, nemački "Bild" preneo je da su hrvatski premijer Andrej Plenković i grčki premijer Kirjakos Micotakis najozbiljniji kandidati da na čelu Evropske komisije zamene Fon der Lajen.

image