Svet

Pukla ljubav: Makron traži naslednika Fon der Lajenovoj

Francuski predsednik navodno razmatra da bi alternativa mogao biti bivši italijanski premijer Mario Dragi
Pukla ljubav: Makron traži naslednika Fon der LajenovojGetty © Nicolas Economou/NurPhoto

Francuski predsednik Emanuel Makron nastoji da zameni predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i trenutno razgovara o opcijama sa drugim liderima EU, objavio je "Blumberg". Fon der Lajenova se priprema za izbore do kojih je ostalo manje od dva meseca, nastojeći da obezbedi još jedan petogodišnji mandat. Makron, koji je bio jedna od ključnih ličnosti iza njenog uzdizanja na čelo EU, otvoreno je kritikovao njen pristup vođenju Komisije EU.

"Predsedništvo Komisije je tu da brani opšti interes, tako da se ne sme previše politizovati. Što, mora se reći, uopšte nije bio slučaj sa ovom odlazećom komisijom", rekao je Makron u Briselu.

Francuski predsednik je bio u kontaktu sa drugim liderima EU u vezi sa potencijalnim kandidatima za smenu aktuelne predsednice komisije. Pominje se bivši italijanski premijer i predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi, preneo je "Blumberg", pozivajući se na ljude koji su upoznati sa ovim razgovorima.

Izvori u Briselu, uključujući one u kancelariji Fon der Lajenove, komentarisali su da ostaje nejasno da li je Makron zaista želeo da je svrgne, ili je samo vršio pritisak kako bi izvukao ustupke od nje u budućnosti.

Makron je, zajedno sa tadašnjom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, bio ključna ličnost 2019. koja je stajala iza izbora Fon der Lajenove, tadašnje nemačke ministarke odbrane, za predsedničke izbore Evropske komisije.

Fon der Lajenova je i dalje izraziti favorit za predstojeće izbore, s obzirom na činjenicu da je ona glavni kandidat za Evropsku narodnu partiju (EPP) desnog centra, koja ima najviše mesta u Evropskom parlamentu, i očekuje se da će dodatno ojačati pozicije tokom izbora u junu. Međutim, kandidat koji je predložila EPP i dalje zahteva podršku apsolutne većine u parlamentu.

Položaj sadašnje predsednice EU narušen je višestrukim skandalima, od kojih je poslednji izbio početkom aprila kada se našla na meti kritika zbog toga što je svom nemačkom poslaniku u Evropskom parlamentu Markusu Piperu dala unosan posao "specijalnog savetnika" i platu od 17.000 evra mesečno.

Imenovanje je "otvorilo pitanja o transparentnosti i nepristrasnosti procesa nominovanja" unutar bloka, reklo je više visokih zvaničnika, uključujući visokog diplomatu EU Žozepa Borelja i komesara Tjerija Bretona, u žalbi upućenoj Fon der Lajenovoj. Komisija je, međutim, odbacila optužbe, rekavši da "ima puno poverenja u činjenicu da se proces odvijao u potpunosti u skladu sa procedurama".

image
VV inauguration
banner