Svet

Da li bi "digitalni nasilnik" Tijeri Breton mogao da postane nova Ursula?

Sve je izvesnije da će novi "predsednik" Evrope biti Francuz
Da li bi "digitalni nasilnik" Tijeri Breton mogao da postane nova Ursula?© Thierry Monasse/dpa

Tijeri Breton, samoproglašeni digitalni "nasilnik" Evrope i pošast Elona Maska (na funkciji komesara za digitalne tehnologije), bacio je, prema pisanju "Politika", oko na jednu od najznačajnijih funkcija u Briselu: mesto predsednika Evropske komisije. 

Francuski predsednik Emanuel Makron mogao bi da mu pruži podršku, budući da njegova Renesansna partija grčevito traži najboljeg kandidata za sprovođenje kampanje na izborima za Evropski parlament sledeće godine. Dobitnik te uloge, bio bi u dobroj poziciji da postane kandidat stranke da preuzme dužnost Ursule fon der Lajen, kad joj se mandat završi nakon izbora sledećeg juna.

Prema izveštajima francuskih medija i zvaničnicima koji su upoznati sa diskusijama unutar Makronovog tima, Breton, bivši izvršni direktor za telekomunikacije i sadašnji francuski komesar EU, uveliko je u igri. 

Posao šefa Komisije, izvršne ruke bloka od 27 zemalja, postao je jedna od najmoćnijih uloga u svetskoj politici. Fon der Lajenova je najvidljiviji javni zvaničnik EU, i redovno se sastaje sa svetskim liderima kao što su kineski Si Đinping i američki predsednik Džozef Bajden, i bila je javno lice odgovora bloka na Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Njeno mesto bi trebalo da bude upražnjeno sledećeg leta, a Fon der Lajenova tek treba da se izjasni da li želi da ostane i drugi mandat. U međuvremenu, kolaju glasine da bi Ursula mogla da avanzuje na druge visokoprofilne pozicije, kao što je najviša pozicija u NATO-u.

Još nije poznato kakav će biti proces izbora predsednika Komisije sledeće godine, ali "Politiko" navodi da će, u teoriji, političke partije EU predložiti svog unapred određenog vodećeg kandidata koji će sprovesti evropsku predizbornu kampanju iznoseći svoju viziju biračima, u procesu poznatom u briselskom žargonu kao "spicenkandidaten" proces. 

Prema ovom sistemu, kandidat iz stranke koja osvoji najviše glasova i poslaničkih mesta u Evropskom parlamentu bio bi najviše rangiran za posao šefa komisije.

Ali, iako je tako izabrana predsednica Komisije 2014. godine, to nije način na koji je proces funkcionisao 2019. godine, kada je Fon der Lajen preuzela taj posao, pošto se ona nije kandidovala kao vodeći kandidat na izborima. 

Francuski establišment tradicionalno nije naklonjen sistemu "spicenkandidaten", budući da on iz ruku nacionalnih lidera preuzima moć da odlučuje o predsedništvu Komisije. Dakle, čak i ako bi Breton postao vodeći kandidat Makronove stranke, on bi i dalje morao da ubedi francuskog predsednika da je dostojan podrške za najviši položaj u Briselu.

Breton je, prema oceni "Politika", moćan i ambiciozan komesar čija je uloga poslednjih meseci porasla i uključivala digitalnu politiku. On je postao poznat u glavnom gradu EU kao oličenje francuske etatističke ekonomske vizije, koji se zalaže za popuštanje pravila o subvencijama i odvođenje trgovinske borbe u SAD i Kinu. 

Ako bi Breton predvodio francusku Renesansnu listu na izborima sledeće godine, njegova politička težina bi ga učinila prirodnim izborom za "spicenkandidaten", uveren je "Politiko".

Spekulacije o tome da Breton cilja na najviši položaj u EU postoje već mesecima, pošto ih komesar uopšte i ne poriče. Tokom prošlogodišnjeg intervjua za "Politiko", Francuz se čak našalio da bi jednog dana mogao biti predsednik Komisije.

"Jesam li pozvan? Ne. Da li je od mene traženo da postanem vodeći kandidat stranke na evropskim izborima? Ne", rekao je on, međutim, na francuskoj televiziji LCI, negirajući navode da ga je Makronova stranka pozvala.

To ipak ne znači da se on ne bi prihvatio zadatka, samo da se to od njega zatraži. A u Francuskoj se sve više spekuliše da bi Makron mogao da ga podrži. 

"Bio je gospodin za vakcine tokom kovida. On je taj koji podržava električne automobile za dekarbonizovani svet. On oličava Evropu koja menja svakodnevni život građana", citirao je francuski "Eho" savetnika Makrona koji je govorio o Bretonovim kvalitetima.

Iako bi Breton mogao biti očigledniji izbor Pariza, nekoliko francuskih zvaničnika reklo je "Politiku" da Francuska pozitivno gleda i na drugi mandat Fon der Lajenove.

Jedan francuski diplomata je, međutim, skeptičan i ne veruje da bi kandidovanje na sledećim izborima za EU ​​pomoglo Bretonu u njegovoj potencijalnoj ambiciji da postane šef Komisije, budući da je malo verovatno da će Makronova partija uopšte i osvojiti dovoljno mesta da bi imala odlučujuću reč.

Francuski predsednik, koji je poznat po tome što donosi odluke o značajnim imenovanjima u poslednjem trenutku, prema izvorima "Politika", još nije definitivno odlučio koga će podržati za predsednika Komisije. 

image