Svet

UN pozvale ceo svet: Priznajte Palestinu

Eksperti iz UN smatraju da je to neophodan uslov za postizanje trajnog mira u Palestini i širom Bliskog istoka
UN pozvale ceo svet: Priznajte PalestinuGetty © Cristopher Furlong

Specijalni izvestioci UN pozvali su sve države da priznaju Palestinu radi postizanja mira na Bliskom istoku, navodi se u saopštenju specijalnih izvestilaca UN koje je objavila Kancelarija visokog komesara za ljudska prava (OHCHR).

"Sve zemlje moraju da slede primer 146 država članica UN i priznaju državu Palestinu i da iskoriste sve političke i diplomatske resurse koji su im na raspolaganju da obezbede trenutni prekid vatre u Gazi", navodi se u saopštenju.

Eksperti iz UN smatraju da je to neophodan uslov za postizanje trajnog mira u Palestini i širom Bliskog istoka, kao i da je važno priznanje prava palestinskog naroda i njegove borbe i patnje za slobodu i nezavisnost.

Oni su pozdravili nedavnu odluku Norveške, Irske i Španije da priznaju Palestinu, što je usledilo nakon što je Generalna skupština UN velikom većinom glasala - 143 prema devet, glasala za podršku kandidaturi Palestine za punopravno članstvo u UN.

"Iako su izgledi za trajni mir i kraj okupacije i dalje nejasni još od sporazuma iz Osla pre više od 30 godina, od političkog rešenja se ne sme odustati. Rešenje o dve države ostaje jedini međunarodno priznati put ka miru i bezbednosti za Palestinu i Izrael i izlaz iz višedecenijskih ciklusa nasilja i nezadovoljstva", ističe se u saopštenju.

Do 23. maja, devet zemalja EU priznalo je Palestinu. Osam zemalja –Bugarska, Kipar, Češka, Mađarska, Malta, Poljska, Rumunija i Slovačka učinile su to 1988. godine, mnogo pre nego što su se pridružile EU, a Švedska 2014. godine.

image