Svet

Život i priključenija Hantera Bajdena: Volimo našeg sina i ponosni smo na čoveka kakav je danas

Pred federalnim sudom u Delaveru počelo je suđenje problematičnom sinu američkog predsednika
Život i priključenija Hantera Bajdena: Volimo našeg sina i ponosni smo na čoveka kakav je danasGetty © Anna Moneymaker / Staff

Suđenje Hanteru Bajdenu pod optužbom da je lagao o svojoj upotrebi droge na obrascima za prijavu kada je kupio pištolj 2018. počinje danas u Delaveru izborom porote.

Slučaj bi mogao da bude potencijalni problem za njegovog oca, američkog predsednika Džozefa Bajdena koji traži reizbor, naročito posle političkog lova na veštice koji je Bajdenovo ministarstvo pravde pokrenulo na njegovog rivala Donalda Trampa.

Uoči početka suđenja, Džozef Bajden (81) je izdao saopštenje u kom navodi da "bezgranično voli svog sina, ima poverenje u njega i poštuje njegovu snagu".

Bajden je naveo da kao predsednik neće komentarisati suđenje, ali da "kao tata" bezgranično voli svog sina.

"Ja sam predsednik, ali sam i tata. Džil i ja volimo našeg sina i ponosni smo na čoveka kakav je danas", naveo je Bajden u saopštenju.

"Hantrova otpornost u suočavanju sa nedaćama i snaga koju je uneo u svoj oporavak nas inspirišu. Naša porodica je zajedno prošla kroz mnogo toga, a Džil i ja ćemo nastaviti da budemo tu za Hantera i našu porodicu, da ih volimo i podržavamo", poručio je tata Bajden – isti onaj koji je položio zakletvu za senatora u bolnici u Vilmingtonu 1972, nekoliko dana posle saobraćajne nesreće u kojoj su mu poginule žena i ćerka, a sinovi Bo i Hanter povređeni.

Kao moralna podrška problematičnom Hanteru Bajdenu (53), suđenju prisustvuju i prva dama Džil Bajden i njegova sestra Ešli Bajden – koja je u dnevniku, čija je autentičnost potvrđena, pisala o tome kako se kao dete tuširala sa ocem.

Ako bude osuđen, Hanter Bajden mogao bi da dobije maksimalnu kaznu od 25 godina zatvora, mada niko ne očekuje da će do toga doći, bar ne u slučaju pogrešno ispunjenog formulara za oružje.

Otac petoro dece sa diplomom Jejla priznao je da se decenijama borio sa zavisnošću od kreka i alkohola, a njegovi poslovni poduhvati u inostranstvu (Ukrajini) doveli su njegovog oca u nezgodnu situaciju.

Hanter Bajden je drugo dete Džozefa Bajdena i njegove prve supruge Nilije Hanter Bajden. Hanterov stariji brat Bo rođen je 1969, a sestra Naomi 1971. godine.

Krajem 1972. godine njegova majka i sestra ginu u saobraćajnoj nesreći, dok su on i njegov brat teško povređeni. Dok su se oporavljali, njihov otac je položio zakletvu za senatora u njihovoj bolničkoj sobi.

Bajden se sredinom 1993. godine ženi Ketlin Bule, diplomira pravo na Jejlu i početkom 2000-ih radi u lobističkoj firmi i počinje nekontrolisano da pije.

Nakon što je odustao od lobiranja u Vašingtonu, Hanter sa još dvojicom kolega otvara investicionu kompaniju BHR u Šangaju. Firma je pomagala u finansiranju australijske kompanije za iskopavanje uglja koju je kontrolisala kineska kompanija i pomogla je podružnici kineskog odbrambenog konglomerata u kupovini proizvođača auto delova iz Mičigena.

Bajdena 2014. otpuštaju iz rezervnog korpusa Mornarice nakon što je bio pozitivan na kokain.

U aprilu 2014. Hanter se pridružuje odboru Burisme, ukrajinske energetske kompanije koja je bila pod istragom za korupciju u vreme kada je Džozef Bajden bio potpredsednik i zadužen za politiku Bele kuće prema Ukrajini. Hanter Bajden je zaradio više od 800.000 dolara u 2013. i više od 1,2 miliona dolara u 2014.

Bo Bajden, bivši državni tužilac Delavera, umire od raka mozga u 46. godini. Hanter se ponovo vraća alkoholu i kreku i ubrzo se razvodi od Buleove sa kojom ima troje dece.

Ubrzo potom, mediji prenose da je Hanter Bajden u vezi sa bratovljevom udovicom Hali Bajden.

U avgustu 2018. egzotična plesačica Landen Roberts rađa vanbračnu ćerku Hantera Bajdena. Sam Bajden je priznao u svojim memoarima da se uopšte ne seća susreta sa Robertsovom, kao i da je u tom periodu imao mnogo susreta za "profesionalkama".

Posle višegodišnjih pravnih natezanja, DNK analiza je potvrdila da je Hanter Bajden otac i naloženo mu je da plaća alimentaciju. Ćerku, uprkos svemu, ne priznaje. Kao ni njegov otac unuku.

Bajden u oktobru 2018. kupuje revolver u Vilmingtonu i u formularu ne navodi da je narkoman.

U aprilu 2019. odnosi na popravku laptop sa "uznemirujućim" i "sramotnim" sadržajem. Vladnih prodavnice kopira sadržaj laptopa i obaveštava FBI.

Bajden se u maju 2019. ženi Melisom Koen, svega šest dana pošto su se upoznali.

U oktobru 2019. Hanter Bajden najavljuje da napušta odbor BHR-a kako bi poštedeo svog oca kritika zbog njegovih sumnjivih poslovanja u inostranstvu.

Pred kraj predsedničke kampanje, Džo Bajden laže da mu sin nije zaradio ništa u Kini i da je Tramp jedini koji je zaradio novac u Kini.

U decembru 2020. Hanter Bajden saopštava da je pod istragom Ministarstva pravde, koja je pokrenuta 2018. godine, zbog pranja novca i kršenja poreskih zakona.

U junu 2023. Bajden priznaje krivicu da nije na vreme platio porez 2017. i 2018. i pristaje na nagodbu u slučaju kupovine pištolja.

Bivši saradnik Hantera Bajdena rekao je u saslušanju pred Kongresom da je predsednik SAD više od deset godina bio u kontaktu sa sinovljevim međunarodnim poslovnim partnerima. Demokrate, pak, tvrde da Bajden stariji nije bio upoznat sa poslovanjima svog sina i da je Hanter bio taj koji je "trgovao uticajem" svog oca.

U julu 2023. nagodba oko optužbi za porez i oružje je odložena i mesec dana kasnije postaje jasno da će slučajevi izaći pred sud.

U septembru 2023. savezni tužioci terete Hantera Bajdena da je lagao o upotrebi droge kada je kupio pištolj. Maksimalna kazna je četvrt veka iza rešetaka.

U decembru prošle godine, federalne vlasti optužile su Hantera Bajdena za utaju poreza na više od milion dolara prihoda od stranih preduzeća. Ako bude proglašen krivim, mogao bi da se suoči sa maksimalno 17 godina zatvora.

Tajming suđenja je nesrećan za demokrate, koji pokušavaju da istaknu da je Tramp jedini predsednik SAD koji je postao "zločinac", za razliku od njihovog kandidata, "porodičnog čoveka" Bajdena.

Međutim, suđenje bi moglo da iznese u javnost potencijalno mnogo prljavog veša porodice Bajden, naročito jer se očekuje svedočenje Hanterove bivše žene Ketrin Bule i udovice Boa Bajdena sa kojom je bio u vezi kada je kupio pištolj 2018.

image