Svet

Oglasio se Stejt department o oduzimanju pasoša Skotu Riteru; Zaharova: Koji amandman to dozvoljava?

Da li je ovo urađeno u skladu sa prvim ili četvrtim amandmanom Ustava SAD?, napisala je Zaharova na Telegramu
Oglasio se Stejt department o oduzimanju pasoša Skotu Riteru; Zaharova: Koji amandman to dozvoljava?www.globallookpress.com © Pavel Kashaev

Stejt department je odbio da komentariše informaciju o opstrukciji putovanja Skota Ritera u Rusiju, izjavio je predstavnik jednog od resora za RIA Novosti.

"Ne možemo da komentarišemo status pasoša američkog državljanina", saopštio je Stejt department.

Podsetimo, Stejt department zaplenio je pasoš bivšeg marinca i inspektora UN za oružje Skota Ritera, potvrdio je on za RT internešnel.

Dan ranije, bivši obaveštajni oficir i vojni analitičar američkog korpusa Skot Riter rekao je i da su mu službenici carine i granične zaštite zaplenili pasoš "po nalogu" Stejt departmenta prilikom ulaska u avion, sprečavajući ga da odleti u Rusiju na Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu (SPIEF).

Prema njegovim rečima, ovaj put više neće moći da dolazi na forum u Sankt Peterburg .

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova upitala je "na osnovu kog amandmana američkog Ustava je oduzet pasoš bivšem obaveštajcu Sjedinjenih Američkih Država Skotu Riteru", koji je planirao da poseti Rusiju.

"Da li je ovo urađeno u skladu sa prvim ili četvrtim amandmanom Ustava SAD?", napisala je Zaharova na Telegramu.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 5. do 8. juna. Riter je poznat po svojim proruskim stavovima. Bivši obaveštajac je, između ostalog, aktivno komentarisao specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, posebno je kritikovao Sjedinjene Države zbog isporuka više milijardi dolara pomoći Kijevu, a takođe je predvideo neuspehe ukrajinske vojske. Bivši vojnik je takođe kritikovao Vladimira Zelenskog .

image