Svet

Umešan visoki zvaničnik: U Ukrajini razotkrivena šema za krijumčarenje ljudskih organa

U kriminalnu šemu koja je prodavala ljudske organe, umešan je i bivši zamenik ukrajinskog ministar zdravlja kao i lekari iz Centralne kijevske bolnice
Umešan visoki zvaničnik: U Ukrajini razotkrivena šema za krijumčarenje ljudskih organaGetty © Christopher Furlong

Bezbednosni organi Ukrajine su otkrili veliku šemu za izvoz i prodaju ljudskih organa u inostranstvu u koju je bio umešan i bivši zamenik ministar zdravlja, piše ukrajinski medij "Strana" na Telegramu.

Ime bivšeg zamenika ukrajinskog ministra zdravlja nije otkriveno, a pored njega, umešani su i lekari iz Centralne kijevske bolnice i nekoliko drugih klinka.

Precizira se da je kriminalnu grupu koja je ilegalno vadila anatomske materijale činilo 11 osoba. Sagovornici ukrajinskog medija kažu da su organi vađeni bespomoćnim ljudima, nakon čega su izvoženi u inostranstvo.

Svim članovima kriminalne grupe preti kazna zatvora do 12 godina.

Na ovo je još u avgustu 2022. godine upozoravao tadašnji predsednik Komiteta za nacionalno zdravlje Vrhovne rade Ukrajine Mihail Raducki, rekavši da je oblast nelegalne transplantacije u zemlji počela da se razvija rekordnim tempom u ratnim uslovima.

Zvanično je i sadašnji pomoćnik ruskog predsednika, a bivši sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev izjavio da Moskva poseduje informacije koje ukazuju da kijevski režim koristi svoje ranjene vojnike kao biološki materijal, tajno im vadi organe radi transplatacije

Prema njegovim rečima, nije slučajno što je Zelenski prošle godine potpisao zakon o transplantaciji, koji predviđa transplantaciju ljudskih organa bez saglasnosti.

image