Svet

Borelj: Više od hiljadu ukrajinskih vojnika na vojnoj obuci u EU

Obezbedićemo sredstva u iznosu od 16 miliona evra za vojnu opremu u trenažne svrhe, napisao je šef diplomatije Evropske unije
Borelj: Više od hiljadu ukrajinskih vojnika na vojnoj obuci u EUwww.globallookpress.com © © Eduardo Parra

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj objavio je da se više od 1.100 ukrajinskih vojnika trenutno nalazi na vojnoj obuci u Evropskoj uniji u sklopu Misije vojne pomoći Evropske unije za podršku Ukrajini (EUMAM).

Borelj je na svom Tviter nalogu objavio da je EUMAM ispuni svoj puni operativni kapacitet budući da je 1.100 vojnika već na obuci.

"Misija će osigurati da se kroz obuku ispune potrebe Ukrajinaca, a obezbedićemo sredstva u iznosu od 16 miliona evra za smrtonosnu vojnu opremu u trenažne svrhe", napisao je Borelj.

On je na svom Tviter nalogu, EUMAM nazvao misijom bez presedana i dodao da u njoj učestvuje više od 20 zemalja. Jednoj se posebno zahvalio: Poljskoj, za "velike napore i veliku podršku" koju poljska vojska i narod pružaju misiji.

Tvit zahvalnosti završio je rečima "Slava Ukrajini", pozdravom koji se vezuje za ukrajinske kolaboracioniste iz Drugog svetskog rata, a koji je danas našao svoju široku primenu u rusko-ukrajinskom konfliktu kod onih koji ga smatraju iskazivanjem podrške Kijevu.

EUMAM bi, prema najavama EU, trebalo da obezbedi obuku za 15.000 ukrajinskih vojnika, a u te svrhe planirano je 106,7 miliona evra.

image