Svet

Japanski proizvođači automobila falsifikovali testove bezbednosti

Istraga utvrdila da su kompanije "Tojota", "Mazda", "Honda" i "Suzuki" izvršile prevaru
Japanski proizvođači automobila falsifikovali testove bezbednostiGetty © Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket

Neki od najpoznatijih japanskih proizvođača automobila priznali su da su falsifikovali rezultate ispitivanja bezbednosti na svojim vozilima.

Nakon što su otkriveni pojedinačni slučajevi nameštanja testova u "Dajhatsu", u filijali "Tojote", otvorena je zvanična istraga.

Od 85 proizvođača autombila koja su obuhvaćena istragom, za pet je utvrđeno da su počinili prevaru, a to su "Tojota", "Mazda", "Honda" i "Suzuki", kao i proizvođač motora "Jamaha", navodi se u saopštenju Ministarstva za zemljište, infrastrukturu, saobraćaj i turizam.

"Ovakve prevare potkopavaju poverenje korisnika i narušavaju same temelje sistema sertifikacije automobila", navodi se u saopštenju.

Utvrđeno je da je "Mazda" falsifikovala rezultate za nekoliko modela. "Suzuki" je dao lažne izjave o rezultatima ispitivanja kočionog sistema, a "Honda" je lažirala testove na buku.

Predsednik "Tojote" Akio Tojoda se u ponedeljak izvinio potrošačima, ali je dodao da su pravila za sertifikaciju u Japanu isuviše stroga, preneo Asošiejted pres (AP).

"Tojota" je saopštila da ovaj prekršaj ne utiče na bezbednost vozila koja se već nalaze na putevima, a da je proizvodnja tri modela za sada obustavljena.

Ministarstvo je saopštilo da će preduzeti stroge mere protiv proizvođača automobila.

"Tojota" je najveći proizvođač automobila na svetu, koji prodaje više od deset miliona vozila godišnje. Japan je treća zemlja po proizvodnji automobila na svetu, posle Kine i SAD.

image