Svet

Modi proglasio pobedu svoje koalicije, Vučić: Uveren sam da će Indija nastaviti putem uspeha

Na izborima u Indiji glasalo je 312 miliona žena, čime je postavljen svetski rekord
Modi proglasio pobedu svoje koalicije, Vučić: Uveren sam da će Indija nastaviti putem uspeha© Tanjug/AP Photo/Ajit Solanki, File

Indijski premijer Narendra Modi proglasio je danas pobedu svoje koalicije Nacionalna demokratska alijansa (NDA) na opštim izborima u toj zemlji, preneo je Rojters.

On je izjavio da je narod po treći put dao poverenje njegovoj Nacionalnoj demokratskoj alijansi i obećao da će nastaviti "dobra dela počinjena u prethodnoj deceniji".

Dva ključna regionalna saveznika u koaliciji podržala su ga za premijera, uprkos predviđanjima da njegova stranka neće dobiti većinu na opštim izborima.

Partija Telugu Desam (TDP) i Džanata Dal (Ujedinjeni) saopštile su da je njihov savez pre izbora sa Modijevom partijom Baratija džanata (BJP) netaknut i da će formirati sledeću vladu, prenosi "Gardijan".

Prema poslednjim preliminarnim podacima, koalicija Nacionalne demokratske alijanse koju predvodi premijer Narendra modi osvojila je 290 od 543 mesta u parlamentu, dok je opoziciona koalicija INDIJA osvojila 235.

Indijski premijer je tokom kampanje postavio cilj od 400 mandata.

Na prethodnim izborima 2019. godine, NDA je osvojila 352 mandata, a INDIJA 94 mandata.

Na parlamentarnim izborima u Indiji glasalo je 642 miliona ljudi, što je 1,5 puta više glasača nego u izborima u svim državama grupe G7, saopštio je predsednik Izborne komisije Indije Radživ Kumar.

On je u ponedeljak naveo da je na izborima glasalo 312 miliona žena, čime je postavljen svetski rekord, prenosi "Biznis standard".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas Modiju pobedu na izborima.

"Srdačne čestitke Narendri Modiju na izbornom uspehu. Uveren sam da će Indija nastaviti putem prosperiteta i impresivnog uspeha pod Vašim mudrim vođstvom, kao i da ćemo nastaviti da jačamo čvrsto prijateljstvo između Indije i Srbije", naveo je Vučić na platformi Iks.

image