Svet

Švajcarska: Najveća parlamentarna partija traži da se Rusija pozove na konferenciju o Ukrajini

Narodna partija Švajcarske navodi da događaj ne treba da bude "jednostrana konferencija o propagandi i oružju"
Švajcarska: Najveća parlamentarna partija traži da se Rusija pozove na konferenciju o Ukrajini© Photo by Athanasios Gioumpasis/Getty Images

Najveća partija u švajcarskom parlamentu Narodna partija Švajcarske (UDK), poziva vlasti da pozovu Rusiju na konferenciju o Ukrajini 15. i 16. juna i time obezbede "da se događaj ne pretvori u jednostranu konferencija o propagandi i oružju", navodi se u saopštenju UDK, prenose "RIA Novosti".

"UDK poziva na učešće svih strana u sukobu kako se ne bi stvorio utisak da Švajcarska organizuje konferenciju za protivnike Rusije. To bi bilo pogubno i dodatno bi uvuklo Švajcarsku u ovaj sukob. Stoga Savezno veće mora da učini sve da i ruska strana učestvuje na konferenciji, što podrazumeva zvaničan pisani poziv iz Švajcarske za Rusiju", navodi se u dokumentu.

Narodna partija Švajcarske je najveća partija u Nacionalnom savetu Švajcarske, sa 62 od 200 mesta.

Stranka se protivi ulasku Švajcarske u EU i NATO jer smatra da neutralnost zemlje treba da bude stroga.

UDK se takođe protivi sankcijama Rusiji i isporuci švajcarskog oružja Ukrajini.

Pristalice stroge neutralnosti u Švajcarskoj, koje podržava najveća parlamentarna stranka u zemlji, podnele su 11. aprila zahtev Saveznom veću za održavanje referenduma o ovom pitanju, prikupivši 130 hiljada potpisa.

Švajcarska će održati konferenciju o Ukrajini 15-16. juna u blizini grada Lucerna, u letovalištu Burgenštok.

Oko 80 zemalja je potvrdilo učešće, ali Rusija neće prisustvovati.

Pres-sekretar ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov ranije je rekao za "RIA Novosti" da Švajcarska nije poslala poziv Ruskoj Federaciji za učešće na samitu o Ukrajini, a da Moskva ni u kom slučaju neće učestvovati.

Dodao je da je ideja o mirovnoj konferenciji, koju snažno promovišu organizatori, neprihvatljiva za Rusku Federaciju, jer ne uzima u obzir ruske interese.

image