Svet

Švajcarski parlament odbio da prizna Palestinu kao državu

Dan ranije, specijalni izvestioci UN pozvali su sve države da priznaju Palestinu radi postizanja mira na Bliskom istoku
Švajcarski parlament odbio da prizna Palestinu kao državuGetty © Athanasios Gioumpasis

Velika većina poslanika Državnog saveta Švajcarske odbio je predlog da se prizna državnost Palestine, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Parlamenta.

"Državni savet odbio je da prizna Palestinu kao suverenu državu. Predlog o priznanju je odbijen sa 131 glasom protiv i 61 glasom za", piše u saopštenju.

Dodaje se i da je ministar spoljnih poslova Švajcarske Injacio Kasis bio protiv predloga jer "i dalje nije došlo vreme" za tako nešto, kao i zbog toga što priznanje neke države ne spada u nadležnost parlamenta.

Dan ranije, specijalni izvestioci UN pozvali su sve države da priznaju Palestinu radi postizanja mira na Bliskom istoku.

"Sve zemlje moraju da slede primer 146 država članica UN i priznaju državu Palestinu i da iskoriste sve političke i diplomatske resurse koji su im na raspolaganju da obezbede trenutni prekid vatre u Gazi", navodi se u saopštenju, prenose "RIA Novosti".

Eksperti iz UN smatraju da je to neophodan uslov za postizanje trajnog mira u Palestini i širom Bliskog istoka, kao i da je važno priznanje prava palestinskog naroda i njegove borbe i patnje za slobodu i nezavisnost.

image