Svet

Posle presude Trampu: Demokrate se zanose, a ne bi trebalo

Mala je verovatnoća da će presuda imati bilo kakav trajni uticaj na Trampove izborne izglede i verovatno će samo ubrzati silaznu spiralu međupartijskih odmazdi
Posle presude Trampu: Demokrate se zanose, a ne bi trebaloGetty © Luke Hales / Staff

Ponekad je radi stabilnosti, ili da se izbegne katastrofa – najbolje ostaviti "lava da spava".

Uprkos svim svojim greškama, republikanski predsednički kandidat Ričard Nikson je to shvatio 1960. godine odbivši da traži ponovno prebrojavanje u državama Teksas i Ilinois usred verodostojnih navoda o izbornoj prevari i ubacivanju glasačkih listića.

"Naša zemlja ne može sebi priuštiti agoniju ustavne krize", rekao je Nikson koji bi, da je poništio rezultate u tim državama, pobedio svog protivnika Džona F. Kenedija.

Više decenija kasnije i predsednički kandidat Donald Tramp osuđen je za falsifikovanje poslovne dokumentacije, a postoje eksperti koji sumnjaju da će Trampova žalba na presudu na kraju biti uspešna. To, plus otvoreni slučajevi u Vašintonu, na Floridi i u Džordžiji čine da se demokrate osećaju "pobednički".

Ne bi trebalo da budu, navodi "Politiko" i dodaje da postoje dva razloga za to.

Prvi razlog je činjenica da presuda neće imati nikakav trajni uticaj na Trampove izborne izglede u novembru.

Ankete javnog mnjenja pokazale su da odmah posle odluke suda na Menhetnu, Trampov rejting ne da nije pao, neko je i skočio.

Anketa "Morning konsalta" ukazala je da će trka Trampa i Džozefa Bajdena za Belu kuću biti izjednačena. Isto istraživanje je pokazalo da se oko polovine birača protivi zatvaranju bivšeg predsednika, a većina (69 odsto) smatra da bi trebalo da bude samo novčano kažnjen. Ovo sugeriše da većina birača ne misli da su krivična dela toliko problematična i da ne zaslužuju ništa više od "packe" po prstima.

Drugi razlog zašto demokrate ne bi trebalo da slave je taj što će presuda verovatno samo ubrzati vrtoglavu i ružnu silaznu spiralu u partijskom prepucavanju, uključujući korišćenje sudova i tužilaštava za političke obračune.

Čak i pre presude, Tramp je upozorio "neprijatelje" da će ih progoniti svim mogućim sredstvima. "Ako kreneš na mene, ja ću krenuti na tebe", poručio je na društvenim mrežama.

Demokratama bi bilo dobro da se toga sete, zato što Tramp nije neko ko prašta i zaboravlja, zaključuje "Politiko".

image