Svet

Širi se ŠOS: Belorusija od jula nova članica

ŠOS se ne okreće samo onim "najvišim zadacima" kao što su politika, diplomatija, mir, razvoj, bezbednost, već i temama koje su bliske ljudima, poput turizma i sporta
Širi se ŠOS: Belorusija od jula nova članicaGetty © China Photos

Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) će se u julu, nakon samita u Astani, dobiti novog punopravnog člana – Belorusiju, rekao je generalni sekretar organizacije Džang Ming.

"Broj država članica ŠOS-a će porasti nakon što se Belorusija pridruži organizaciji", rekao je Džang Ming, ističući da će ovo proširenje biti "istorijski napredak".

Prema njegovim rečima, ŠOS se za više od 20 godina svog razvoja transformisao od regionalnog mehanizma za sastanke šefova država u jednu od najvećih međunarodnih organizacija.

ŠOS se ne okreće samo onim "najvišim zadacima" kao što su politika, diplomatija, mir, razvoj, bezbednost, već i temama koje su bliske ljudima, poput turizma, sporta, odlaganja otpada, naveo je Džang Ming.

Ova međunarodna organizacija je osnovana 2001. godine. Njene članice su Iran, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Zemlje posmatrači su Avganistan, Belorusija i Mongolija, zemlje partneri su Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, UAE, Turska, Šri Lanka, Kuvajt, Maldivi, Mjanmar, UAE i Bahrein.

U julu 2023. godine, na samitu ŠOS-a u Nju Delhiju, Iran je postao punopravni član organizacije. Tamo je Belorusija potpisala memorandum o obavezama kako bi dobila status države članice.

image