Svet

Republikanski senator: Ukrajina je koristila američko oružje za napade na Rusiju

Oružje je korišćeno u skladu sa nedavno odobrenim smernicama predsednika Bajdena koje dozvoljavaju upotrebu američkog naoružanja za napade unutar Rusije u ograničene svrhe odbrane Harkova, navodi zvaničnik
Republikanski senator: Ukrajina je koristila američko oružje za napade na RusijuGetty © Scott Peterson

Ukrajina je u poslednjih nekoliko dana koristila američko oružje za udare unutar ruske teritorije, saznanja su jednog američkog senatora i jednog zapadnog zvaničnika.

Oružje je korišćeno u skladu sa nedavno odobrenim smernicama predsednika Džozefa Bajdena koje dozvoljavaju upotrebu američkog naoružanja za napade unutar Rusije u ograničene svrhe odbrane Harkova, drugog po veličini grada Ukrajine, prenosi AP.

Zapadni zvaničnik nije bio ovlašćen da javno komentariše ovu osetljivu temu i govorio je pod uslovom da ostane anoniman, dok je republikanski senator Majk Raundz iz Južne Dakote, član Senatskog odbora za oružane snage, potvrdio je ukrajinske udare američkim oružjem, ali nije želeo da otkrije kako je došao do te informacije.

Bajdenova direktiva dozvoljava upotrebu američkog oružja za udare na ruske snagekoje napadaju ili se pripremaju za napade, ali ona ne menja američku politiku koja upućuje Ukrajinu da ne koristi američke ATACMS rakete srednjeg dometa ili druge projektile za udare unutar ruske teritorije, tvrde američki zvaničnici.

Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je izjavio je da predstavnici zemalja NATO-a moraju da budu svesni "čime se igraju" kada govore o planovima da se Kijevu dozvoli da udari "legitimne ciljeve" duboko u rusku teritoriju raketnim sistemima Zapada.

image