Svet

Predsednik Indonezije poručio: Ubedićemo Zelenskog da pristane na pregovore

Govoreći na forumu u Singapuru prošlog vikenda, Prabovo Subjanto nazvao je mirovnu inicijativu o Ukrajini, koju je predložio pre godinu dana, i dalje relevantnom uprkos negativnom stavu Kijeva
Predsednik Indonezije poručio: Ubedićemo Zelenskog da pristane na pregovore© Omar Marques/Getty Images

Indonežanski ministar odbrane i novoizabrani predsednik Prabovo Subjanto izjavio je da će Indonezija nastaviti da ubeđuje Vladimira Zelenskog da prihvati mirovne pregovore za rešavanje ukrajinskog sukoba.

Kako prenosi indonežanska agencija ANTARA, Subjanto je danas izvestio aktuelnog predsednika Džoka Vidodoa o svom sastanku sa Zelenskim na forumu "Dijalog Šangri-La", koji je održan u Singapuru tokom vikenda.

Prema rečima novoizabranog predsednika, tokom sastanka je "pokušao da ubedi Zelenskog nudeći usluge Indonezije, da pomogne u postizanju primirja, ali se Zelenski nije složio sa tom inicijativom".

 "Nastavićemo da pokušavamo", poručio je Subjanto.

Govoreći na forumu u Singapuru prošlog vikenda, izabrani predsednik Indonezije nazvao je mirovnu inicijativu o Ukrajini koju je predložio pre godinu dana i dalje relevantnom.

Subjantov plan podrazumeva stvaranje demilitarizovane zone na liniji kontakta i stacioniranje mirovnih snaga UN-a.

On je takođe pozvao da se "ne okrivljuje nijedna od strana u sukobu". 

Kijev je skoro odmah odbacio njegov plan, označivši tu inicijativu kao navodno "prorusku".

Aktuelni predsednik Indonezije Džoko Vidodo je tada izdao saopštenje, naglašavajući da je plan došao isključivo od ministra odbrane i da ne predstavlja zvaničan predlog Indonezije.

Prabovo Subjanto je u februaru ove godine izabran za novog predsednika Indonezije, a dužnost bi trebalo da preuzme na jesen.

image