Srbija i Balkan

RT Balkan analiza: Koga NED finansira u Srbiji dok (navodno) priprema revoluciju u Indoneziji

Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED) u ime američke vlade već decenijama pod izgovorom promocije demokratije
RT Balkan analiza: Koga NED finansira u Srbiji dok (navodno) priprema revoluciju u IndonezijiGetty © Brendan Hoffman / Stringer

Posle izveštaja da Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED) postavlja temelje za obojenu revoluciju u Indoneziji, nametnulo se i pitanje koliko upliva ova organizacija ima i u dešavanja u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi.

Pretraga oficijelnog sajta, na kome se ova zadužbina predstavlja kao neprofitna fondacija posvećena napretku i jačanju demokratskih institucija u čitavom svetu, pokazala je da je od 2016. do 2021. organizacijama i NVO sektoru u Srbiji, NED dao pet miliona dolara za različite projekte (preciznije, 5.077.934 dolara).

Podaci za 2021. godinu (najsvežiji koji postoje) pokazuju da je, primera radi, Balkanskoj istraživačkoj mreža Srbije (BIRN) dato 85.000 dolara za "promovisanje institucionalne odgovornosti".

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) dobila je od ove organizacije 80.000 dolara za "podizanje svesti o državnoj korupciji i organizovanom kriminalu".

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji je od NED-a 2021. dobio 59.000 dolara za "negovanje kulture sećanja i odgovornosti", dok je Institut za urbane politike, odnosno takozvano "Ministarstvo prostora" za "promovisanje transparentnosti i odgovornosti lokalne samouprave" dobilo 54.000 dolara sredstava.

Za promovisanje profesionalnog izveštavanja, 110.000 dolara dobila je Novosadska novinarska škola, dok je nedeljnik "Vreme" dobio 40.000 dolara za "podsticanje javne debate o demokratiji uoči izbora". Slavko Ćuruvija fondacija dobila je grant od 133.000 dolara za "promovisanje profesionalnog digitalnog novinarstva".

"Peščanik" je za "podsticanje kritičkog mišljenja i otvorene debate" od Nacionalne zadužbine za demokratiju 2021. dobio 100.000 dolara, dok je Međunarodni republikanski institut (IRI), za "rešavanje etnonacionalističkih, ekstremističkih pretnji krajnje desnice i zlonamernog stranog uticaja" u Jugoistočnoj Evropi dobio čak 600.000 dolara.

Srpsko narodno vijeće je za "promovisanje manjinskih pitanja preko onlajn medija" u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od NED-a dobilo 130.599 dolara.

Inicijativa mladih za ljudska prava je 2021. godine dobila 88.000 dolara za "promovisanje omladinskog aktivizma i solidarnosti među mladima".

Svake godine NED daje više od 2.000 grantova za podršku projektima nevladinih grupa u inostranstvu koje rade za demokratske ciljeve u više od 100 zemalja, poručuju iz Zadužbine koja se od samog osnivanja 1983. godine oslanja na konstantnu finansijsku podršku Bele kuće i američkog Kongresa i dobija naređenja od američke vlade.

"Njujork tajms" je, inače, još 1. juna 1986. godine pisao da program NED-a liči na pomoć koju je davala Centralna obaveštajna agencija (CIA) 1950-ih, 60-ih i 70-ih godina da bi ojačala proameričke političke grupe.

Predsedavajući NDA Karl Geršman priznao je, pisao je tada "Njujork tajms", da Zadužbina preko Stejt departmenta kontaktira sa CIA-om u vezi s raspodelom grantova.

Štaviše, ukazao je "Njujork tajms" u pomenutom tekstu, jedan od predsedavajućih NED-a bio je Džon Ričardson, koji je 1960-ih bio predsednik Radija Slobodna Evropa, koji je finansirala CIA. Bio je pomoćnik državnog sekretara za obrazovanje i kulturu 1970-ih i radio je sa neprofitnim agencijama kao što je "Fridom haus".

Najzad, u intervjuu "Vašington postu" 22. septembra 1991. Alen Vajnstajn, bivši vršilac dužnosti predsednika NED-a i jedan od autora studije koja je dovela do njenog stvaranja, priznao je otvoreno: "Mnogo toga što danas radimo, CIA je radila u tajnosti pre 25 godina."

image