Svet

Francuski premijer: Ne planiramo da šaljemo vojsku u Ukrajinu

Od početka sukoba, Francuska je učestvovala u obuci ukrajinske vojske, posebno na svojoj teritoriji, kao i na teritoriji nekih njenih suseda, rekao je Gabrijel Atal
Francuski premijer: Ne planiramo da šaljemo vojsku u Ukrajinu© Chesnot/Getty Images

Francuska ne planira da šalje svoju vojsku u Ukrajinu, izjavio je danas premijer te zemlje Gabrijel Atal.

"Ne postoje planovi te vrste, a mnogo smo razgovarali o tom pitanju", kazao je Atal u intervjuu za TV kanal "Frans 2", odgovarajući na pitanje o mogućem slanju francuskih trupa u Ukrajinu. 

Kako je naveo, od početka sukoba Francuska je učestvovala u obuci ukrajinske vojske, posebno na svojoj teritoriji, kao i na teritoriji nekih njenih suseda.

"Francuska je obučila oko 10.000 ukrajinskih vojnika, ali nikada ih nismo obučavali u Ukrajini", ukazao je.

Francuski predsednik Emanuel Makron ranije je rekao da ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako Ruska Federacija probije linije fronta i dobije odgovarajući zahtev iz Kijeva.

Prema njegovim rečima, "mnoge zemlje su se složile sa pristupom Francuske o mogućem slanju trupa".

"Mond" piše da francuske vlasti žele da stvore koaliciju zemalja koje su spremne da obučavaju ukrajinske vojnike na teritoriji Ukrajine.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, komentarišući tu informaciju, naglasio je da su francuski instruktori već u Ukrajini, a da o tome postoji mnogo konkretnih činjenica.

Lavrov je ocenio da francuski predsednik Emanuel Makron pokušava da se promoviše izjavama o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, jer su stvari unutar njegove zemlje "nevažne" i treba skrenuti pažnju sa postojećih problema.

image