Svet

Britanski "Ekspres": Britanija će poslati trupe u Ukrajinu ukoliko Makron interveniše

Britanski analitičar tvrdi da bi rusko zauzimanje crnomorske luke Odesa bilo okidač za otvoreno uključivanje zapadnih oružanih snaga u sukob
Britanski "Ekspres": Britanija će poslati trupe u Ukrajinu ukoliko Makron intervenišeGetty © Hannibal Hanschke - Pool

Britanija neće imati drugog izbora osim da pošalje trupe u Ukrajinu da se bore protiv ruskih oružanih snaga, ukoliko predsednik Emanuel Makron zaista naredi francuskoj vojsci da brani Kijev, izjavio je bivši visoki vojni oficir, prenosi britanski "Ekspres".

Francuski predsednik je izazvao žestoke reakcije među zapadnim liderima kada je u februaru izjavio da bi armije NATO-a trebalo da direktno intervenišu u Ukrajini kako bi se suprotstavile ruskoj vojsci. Makron je to izjavio u Parizu, nakon razgovora sa preko 20 evropskih šefova država i vlada.

"Učinićemo sve što je potrebno da Rusija ne dobije rat", naglasio je Makron. Francuski predsednik je dodao da se to ne može isključiti, upozoravajući svoje kolege da NATO sebi ne može da dozvoli da pokazuje znake slabosti prema Rusiji.

Bivši potpukovnik u britanskoj vojsci i sadašnji analitičar Baltičke bezbednosne fondacije Glen Grant izjavio je za "Dejli ekspres" da će Britanija biti "izgubljena" ako odbije da pošalje trupe u slučaju raspoređivanje francuske vojske u Ukrajini.

Grant je dodao: "Budimo otvoreni. Možda ćemo morati da krenemo u borbu, jer ne mogu da zamislim da Francuzi idu u bitku, a da mi ostanemo van toga."

"Ako to ne uradimo, mi smo izgubljeni. Već gubimo kredibilitet zato što jednostavno ne možemo da proizvodimo dovoljno vojne opreme", dodao je Grant.

Ovaj bezbednosni analitičar je takođe izjavio da bi zauzimanje crnomorske luke Odesa bilo okidač za otvoreno uključivanje zapadnih oružanih snaga u sukob. Zauzimanje Odese je Makronova crvena linije, rekao je Grant, pa je nastavio: "Ako Rusi pregaze Odesu, onda će nestati 20 odsto ukrajinskog BDP-a, a Ukrajina bi izgubila i pristup moru."

Predstavnici vlada više evropskih država su reagovali na poruke iz Pariza, uglavnom se ograđujući od izjava Makrona.

Izjava predsednika Makrona izazvala je i oštre reakcije Rusije. Direktan vojni sukob NATO-a i Ruske Federacije postaće neizbežan ako zapadne trupe budu poslate u Ukrajinu, upozorio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Francuski predsednik Emanuel Makron pokušava da se promoviše izjavama o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, jer treba skrenuti pažnju sa gorućih problema u Francuskoj, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

image
VV inauguration
banner