Svet

Španija otišla korak dalje: Pridružuje se tužbi Južne Afrike protiv Izraela u Hagu (VIDEO)

Šef španske diplomatije ostao je pri stavu da se poštuju mere predostrožnosti, koje je odredio Sud u Hagu, s ciljem da se zaustavi vojna operacija
Španija otišla korak dalje: Pridružuje se tužbi Južne Afrike protiv Izraela u Hagu (VIDEO)Getty © Beata Zawrzel/NurPhoto

Španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares izjavio je da se njegova zemlja pridružuje postupku koji je Južna Afrika otvorila pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv Izraela za genocid.

Šef španske diplomatije je naveo da je cilj da se poštuju mere predostrožnosti, koje je odredio Sud u Hagu, s ciljem da se zaustavi vojna operacija, a koje su, kako je podsetio, "obavezne za sve strane".

Albares je još jednom istakao da Španija podnosi izjavu o intervenciji u postupku da podrži sud u primeni mera predostrožnosti, "posebno o završetku vojnih operacija u Rafi, kako bi se vratio mir.

"Prepreke za ulazak humanitarne pomoći moraju da se uklone, a uništavanje civilne infrastrukture mora da prestane", naglasio je.

Španski ministar je još jednom pozvao na prekid bombardovanja, prekid vatre, momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca i hitan i neograničen pristup humanitarnoj pomoći za civilno stanovništvo.

"Konačni cilj je da se okonča rat koji je počeo u Pojasu Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra i da se počne napredovati u primeni rešenja o dve države, što je jedina garancija za postizanje mira i bezbednosti, i za Palestince i Izraelce i za ceo region", poručio je Albares.

Diplomatske tenzije između Izraela i Španije rastu poslednjih meseci jer članovi španske vlade kritikuju akcije Izraela u Pojasu Gaze, govoreći o kršenju međunarodnog humanitarnog prava.

Kriza je dostigla vrhunac priznavanjem države Palestine od strane Španije 28. maja, a Izrael je zabranio generalnom konzulatu Španije u Jerusalimu da pruža usluge Palestincima sa Zapadne obale i optužio je nekoliko španskih ministara za antisemitizam.

image